Zara Leghissa

Kommunal Norrbottens ordförande bloggar om möten med människor och det fackliga arbetet. Med medlemmens fokus.

Arbetareskyddets hjältar

Jag kliver in i studierummet. Samtal om arbetsmiljö pågår för fullt. Det är utbildning på Rådstugatan 2 i Luleå, Kommunal Norrbottens avdelningsexpedition.

Det är skyddsombud från bussbranschen, personlig assistans, djurskötsel, sociala företag och stöd- och omsorgsboende som går grundutbildningen i arbetsmiljö, ”Bättre arbetsmiljö”.

Att beskriva deras engagemang som starkt, är en underdrift.

På frågan om varför de blev skyddsombud, svarar de så här:

”Det regionala fackliga ombudet sådde ett frö på angående arbetsplatsombud- och skyddsombud hos mig och när jag funderat ett tag, ställde jag mig till förfogade.” ”När jag blev tillfrågad, tackade jag ja till uppdraget direkt utan att tveka. Som ombud kan jag stötta mina arbetskamrater och påverka för förbättring. Min arbetsgivare vill samverka. Att förbättra E 10:ans dåliga skick är en viktig fråga för oss då det är vår arbetsplats som bussförare.” ”Mitt intresse för uppdraget väcktes då Kommunals sektion var på min arbetsplats och informerade om detta.” ”Arbetsvillkor och arbetsförhållandena inom personlig assistans är inte optimala idag. Jag kände att jag ville göra skillnad.” ”Då jag kom till Sverige för några år sedan arbetade jag inom restaurangbranschen. Jag blev utnyttjad, mobbad och diskriminerad. Jag kände att jag ville få kunskap i dessa frågor och kunna påverka till det bättre och den möjligheten har jag nu.” ”För ca 5 år sedan kom Arbetsmiljöverket på besök på min arbetsplats. De påtalade brister i arbetsmiljön och jag ville vara med och påverka till det bättre.”

Ett av skyddsombuden som arbetar som personlig assistent berättar att hon startat en grupp för branschen på Facebook. Det uppskattas väldigt mycket och sektionen har varit mycket bra på att ge information som hon sedan lagt ut på denna sida. ”Som personlig assistent jobbar man i annans hem. Det är svårt att få tid att träffa andra personliga assistenter då vi har så utspridda arbetsplatser och även att ha någonstans at vara.”

De viktigaste arbetsmiljöfrågorna för dessa skyddsombud är den psykosociala arbetsmiljön, att ha bra och coachande arbetsgivare som är tillgängliga, arbets- och skyddskläder samt bra arbetstider och ett bra schema.

Vi pratar om facket och de berättar att det bästa med Kommunal är att det finns kontaktpersoner som är kända. De känner sig trygga i vem de ska kontakta i olika frågor. De upplever att de inte står ensamma. ”Kommunal syns. Många pratar om Kommunal på arbetsplatserna. När Kommunal och Lant gick ihop var det svårt att känna tillhörighet till Kommunalmen det har förändrats, organisationen har blivit mycket bättre. Kommunal har bra försäkringar.”

Dessa förtroendevalda är arbetarskyddets hjältar. De finns till för sina arbetskamrater på arbetsplatsen och de har en stark drivkraft att bevaka och förbättra arbetsmiljön. Med mer kunskap i bagaget, blir förutsättningarna för trygga arbetsplatser betydligt bättre.

Tack för att ni finns!

 

IMG_0792 (3)