En ordförandes tankar

En till Kommunalare bloggar!

Julens budskap är värme och kärlek, att hoppet finns, att ljus alltid segrar över mörker

Jag önskar att just du, vare sig du arbetar under julen eller om du är ledig och firar med nära och kära, kan känna glädje och hopp under denna ljusets högtid. Julen 2021 befann vi oss fortfarande mitt under Corona-pandemin med restriktioner, men den krisen har vi faktiskt tagit oss igenom så pass mycket att denna jul får vi äntligen vara tillsammans igen. Det tycker jag att vi ska glädjas över.

Det är dock tyvärr fortfarande tuffa tider. En ökad belastning på hälso- och sjukvård gör att i flera regioner arbetar välfärdens medarbetare över sin ordinarie arbetstid. Energikrisen och inflationen ställer till det på olika sätt för var och en av oss, framför allt ekonomiskt. Vi behöver åter gemensamt hjälpas åt för att ta oss igenom ännu en kris. Därför kan man kanske tycka att det är konstigt att Kommunal fortsätter att prata om vikten av att vara medlem i ett fackförbund.

Men det är just det som det faktiskt handlar om. För det är nu, i osäkra tider, som vi behöver trygghet i både vår privatekonomi och på jobbet. Det är nu det är viktigare än någonsin att vara medlemmar i facket.

Därför sänkte Kommunal medlemsavgiften i år – och nästa år är den oförändrad. Det är bra och det är viktigt när osäkerheten är stor och det är ekonomiskt tuffa tider. När dåliga tider gör att arbetsgivarna pressar medlemmarna i Kommunal ännu hårdare är medlemskap i facket extra värdefullt. Vi är stolta över att medan allt annat runt oss blir dyrare, går Kommunal i motsatt riktning. Trygghet ska inte vara en klassfråga. Alla ska faktiskt ha råd att vara med i facket.

Och det är vi medlemmar i fackföreningen Kommunal som tillsammans fortsätter att sprida ljus och värme. Det gör vi genom att vi organiserar oss på arbetsplatsen. Först blir man medlem, sen väljer man minst ett arbetsplatsombud och ett skyddsombud. Tillsammans med dem driver vi sedan våra fackliga frågor om att få till förbättringar med stöd av vår sektion och/eller våra regionala skyddsombud och regionala fackliga ombud.

Genom vårt gemensamma fackliga engagemang kommer vi ta oss tillsammans genom även denna kris, för när det ser som mörkast ut ska vi komma ihåg att ljuset alltid segrar över mörkret.

Med dom orden önskar jag er alla en riktigt God Jul och skickar en extra varm hälsning till dig som är en av alla dem som håller ställningarna i välfärdens olika områden denna julhelg.