En ordförandes tankar

En till Kommunalare bloggar!

Den 17 mars firar vi kollektivavtalets dag

Det fackliga löftet. Viktiga ord som gör skillnad på våra arbetsplatser. Starka ord med tyngd, kraft och sammanhållning.

Ja, det är skillnad på om du arbetar på en arbetsplats med eller utan kollektivavtal. Kollektivavtal är ett avtal mellan arbetsgivarorganisationen och Kommunal och det är bra både för dig som anställd och för din arbetsgivare. Kollektivavtalet på din arbetsplats är spelreglerna och en garanti för schyssta arbetsvillkor. Med kollektivavtal blir det ordning och reda och alla vet vad som gäller på jobbet.

 I ditt kollektivavtal finns t.ex. bestämmelser om vad som gäller kring lön, semester och övertidsersättning. Kollektivavtalet är lägsta nivån gällande ersättningar, men din arbetsgivare kan välja att till exempel betala högre lön eller fler semesterdagar. Om det inte finns kollektivavtal finns det ingen bestämmelse om exempelvis lägsta lön eller fler semesterdagar än vad semesterlagen säger. Kollektivavtalet ger både dig och din arbetsgivare viktiga direktiv. Du vet att din arbetsgivare betalar in till din framtida pension tack vare kollektivavtalet. Din arbetsgivare vet att du är försäkrad på jobbet tack vare kollektivavtalet.

Kollektivavtal gäller för alla som arbetar inom avtalsområdet. Det gäller alltså även för den som inte är medlem i Kommunal. Att det gäller alla är själva vitsen med ett gemensamt kollektivavtal och om alla som ska vara organiserade i Kommunal också är medlemmar i Kommunal blir du och dina arbetskamrater en ännu starkare förhandlingspart på din arbetsplats. För att stärka ditt eget kollektivavtal- säkerställ att alla som kan vara med i Kommunal också är det.

Bara den som är medlem i Kommunal kan vara med och påverka sitt kollektivavtal genom att skriva avtalsförslag som sedan Kommunal driver i de centrala förhandlingarna om nytt kollektivavtal.

Den 17 mars är en dag värd att fira – det är kollektivavtalets dag! Tack vare kollektivavtalet på min egen arbetsplats har jag 32 betalda semesterdagar årligen. Jag får också OB-ersättning när jag jobbar i påskhelgen och den 1 april är det lönerevision på mitt kollektivavtal. Detta är bara tre exempel för mig som gör att jag den 17 mars och alla andra dagar säger:

Heja Kollektivavtalet!

Läs mer om kollektivavtalet här: Kollektivavtal | Kommunal

Bli medlem här: Bli medlem | Kommunal