En ordförandes tankar

En till Kommunalare bloggar!

Samhällsbärarna i välfärden kan inte arbeta hemifrån!

Att inte kunna arbeta hemifrån delar medlemmarna i Kommunal med många andra av LO-förbundens medlemmar. Enligt en ny rapport från LO kan 94% av LO-förbundens medlemmar inte arbeta hemifrån.

Om medlemmarna i Kommunal inte är på sitt arbete fungerar inte Sverige:

Busschauffören kan inte köra bussen hemifrån

Barnskötaren kan inte ta hand om barnen på förskolan hemifrån

Lokalvårdaren kan inte städa lokalerna hemifrån

Brandmannen kan inte släcka bränder hemifrån

Kyrkvaktmästaren kan inte begrava hemifrån

Undersköterskan kan inte ge vård och omsorg hemifrån

Dessa är bara ett axplock av alla yrkesskickliga medlemmar i Kommunal som varje dag, dygnet runt, året om ser till att välfärden fortsätter fungera. Tack vare att de håller välfärden igång genom att vara på sina arbeten ser de också till att många andra kan gå till sina arbeten.

För när barnskötaren tar hand om lärarens barn kan läraren fortsätta undervisa fler elever. När busschauffören kör industriarbetaren till jobbet så kan industrin fortsätta rulla.

När lokalvårdaren har städat på sjukhuset kan läkaren fortsätta operera osv.

Samtidigt har medlemmarna tvingats betala ett högt pris på sina arbetsplatser och främst inom de kvinnodominerade yrkesområdena. Här fanns det redan innan Corona-pandemin otrygga anställningsvillkor, slimmad bemanning och delade turer. Men som de proffs alla anställda är har de hela tiden fortsatt utföra sitt arbete med samma höga kvalité och verkligen stått i virusets frontlinje.

Tyvärr har medlemmarna ofta fått arbeta utan ordentlig skyddsutrustning, och nu börjar vi se resultatet. Vård- och omsorgspersonal är överrepresenterade i statistiken över bekräftade Covid-19 fall. Dessutom finns det tendenser som visar att kvinnor i högre utsträckning riskerar att drabbas av så kallad långtidscovid. Det blir inte bättre av att dessa välfärdsproffs riskerar att möta ett sjukförsäkringssystem som är både omänskligt och godtyckligt.

Tillsammans behöver vi alla fortsätta påverka ansvariga politiker till att besluta om förändringar för att medlemmarna i Kommunal och övriga LO-förbund ska få bättre villkor. Här är några förslag:

Avskaffa karensavdraget permanent

Öka bemanningen

Minska de otrygga anställningarna

Och framför allt: Lyssna på proffsen, medlemmarna i Kommunal. De vet vad som krävs för att kunna fortsätta leverera en välfärd med hög kvalité.

 

Läs hela rapporten här:

3494-9_Vi som inte jobbade hemma_webb.pdf (lo.se)