En ordförandes tankar

En till Kommunalare bloggar!

Vårt ansvar är att hjälpas åt, att ta hand om varandra.

Medlemmarna i Kommunal arbetar under den pågående Coronakrisen i frontlinjen utan att ducka. Dygnet runt arbetar de proffsiga välfärdsarbetarna för att landet ska fortsätta fungera. Å ena sidan får de applåder och hyllningar i media och olika sociala kanaler. Å andra sidan möts de av glåpord, negativa kommentarer och ifrågasättande från personer de möter. Jag blir både arg och ledsen när jag får höra det. För mig är det ofattbart att någon kan nedlåta sig till att kasta glåpord på välfärdsarbetarna.

Proffsen i välfärden, medlemmarna i Kommunal, gör ett fantastiskt arbete varje dag, varje natt, året om, både innan, under och efter krisen. Utan proffsen i välfärden fungerar inte Sverige. De behöver vårt stöd, inte negativa kommentarer. De behöver våra hyllningar men framför allt behöver de rätt förutsättningar för att fortsätta göra sitt proffsiga arbete.

Kommunal har länge påtalat att ökade resurser behövs i välfärden och då främst inom äldreomsorgen. Behovet visar sig extra tydligt i den kris vi befinner oss i. En slimmad ansträngd bemanning blir hårt utsatt när kraven ökar utan att rätt resurser ges. Det har nyligen gjorts extra satsningar på välfärdens områden, det är välkommet, men inte tillräckligt.

Vi måste alla var och en ta vårt ansvar. Vårt ansvar är att hjälpas åt, att ta hand om varandra. Det är tillsammans vi gör skillnad, det är tillsammans vi fortsätter det proffsiga arbetet i välfärden varje dag, dygnet runt, året om.

Så sluta med glåpord och negativa kommentarer och fortsätt med applåder och hyllningar. Men framför allt: stötta medlemmarna i Kommunal i kommande avtalsrörelse.

Glöm inte att stå bakom oss när det är dags att förhandla våra löner och arbetsvillkor!

Lyssna på reportaget som gjorde mig både arg och ledsen här: https://sverigesradio.se/artikel/7480897