En ordförandes tankar

En till Kommunalare bloggar!

Detta är inte att vara en attraktiv arbetsgivare!

I Region Kronoberg har alla anställda som arbetar på obekväma arbetstider (kväll, natt och helg) fått ett extra tillägg till den kollektivavtalade OB-ersättningen. Detta extra tillägg är en satsning för att marknadsföra sig som arbetsgivare när man rekryterar personal och på så sätt locka fler att söka jobb i regionen. Nu har den moderatledda Alliansen i regionen bestämt sig för att endast fortsätta med extra OB-tillägget till sjuksköterskor. Som arbetsgivare gör man alltså skillnad på olika yrkesgrupper, man skiljer på sin personal! Det är precis lika obekvämt för en undersköterska eller skötare att arbeta natt som det är för en sjuksköterska.

I massmedia har regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson sagt ”att regionen är fullbemannad när det gäller undersköterskor”. Då blir frågan för mig, hur ser rekryteringsbehovet ut? Behövs det inga undersköterskor i sommar, i höst och kanske till nästa vinter i Region Kronoberg? Lön är en del i att vara en attraktiv arbetsgivare, arbetsvillkor är en annan. Utbildad personal inom vård och omsorg är en bristvara idag, att då ta bort det tillägg som idag är en extra bonus är att göra sig själva en rejäl otjänst som arbetsgivare.

 

Veckan före jul besökte jag Centrallasarettet i Växjö. Där mötte jag medlemmar som sa att de ser sig om efter andra arbeten. Som undersköterska är man idag en eftertraktad arbetskraft. Att då inte bli uppskattad av sin arbetsgivare kan helt klart leda till att man söker jobb hos annan arbetsgivare, det är inte det minsta konstigt.

 

Onsdagen den 5 februari klubbades de nya OB-reglerna i regionstyrelsens personalutskott. Beslutet innebär därmed att undersköterskornas och skötarnas höjda OB-ersättning försvinner den 31 mars, medan lönesatsningen på sjuksköterskorna ska gälla i tre år framåt.

I måndags kväll (10/2) höll sektion Kommunal Hälso-Sjukvård och Trafik Kronoberg ett välbesökt medlemsmöte där två regionpolitiker medverkade. Regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) och andre vice ordförande Henrietta Serrate (S). Drygt 220 engagerade medlemmar uttryckte sin förvåning och synpunkter på Alliansens beslut. Stödet från Socialdemokraterna är tydligt, de vill att Kommunals yrkesgrupper ska få behålla det extra tillägget. Men Alliansen gav inga löften vid mötet om att ändra sitt förslag.

 

Manifestation 29 februari!

  

Den 29 februari kommer det hållas en manifestation för rättvisa ob-tillägg för Kommunals yrkesgrupper i Region Kronoberg. Säg till dina vänner och bekanta att alla är välkomna!

Läs mer här!

 

Tillsammans kan vi påverka – tillsammans gör vi skillnad!