Malin Ragnegård – Förbundssekreterare Kommunal

Här finns mina tankar och åsikter i olika frågor som rör min fackliga vardag

Tid för mammornas revansch

Samtidigt som undersköterskor, vårdbiträden, lokalvårdare och många andra viktiga välfärdsarbetare hyllas och applåderas så förekommer det även anklagande ord och beskyllningar.
Det gör ont, det är orättvist och det gör mig förbannad. Jag är själv välfärdsarbetare och är oerhört stolt över det.
I min roll som avdelningsordförande så träffar jag ofta väldigt många av medlemmarna i Kommunal.
Alla de som nu står längst fram i fronten i en pandemi, som bär upp samhället och tar ett enormt stort ansvar.
Det vi alla har påtalat under lång tid angående att det krävs mer resurser till välfärden, en hållbar arbetsmiljö, bättre anställningsvillkor och högre löner har ofta viftats bort som propaganda eller att vi svartmålar vård och omsorgsyrken.
Nu hörs röster som säger att vi inte var rustade för en pandemi – vilket stämmer.
Men när förvånade röster hävdar att ingen kunde förutse dessa konsekvenser – så stämmer det inte alls.
Tänk den dagen då yrkesproffsen togs på allvar. Tänk om det som påtalats under så lång tid hade åtgärdats. Jag är helt övertygad om att situationen just nu hade sett helt annorlunda ut då.
Men eftersom det inte går att backa tiden utan det enda som är möjligt är att se framåt så är det hög tid att göra om och göra rätt.
Istället för att hitta syndabockar bland välfärdsarbetarna – stötta våra krav och ställ ansvariga till svars. Nu och efter krisen behöver vi alla er som mest. För vi vet vad som behöver göras.

Idag är det Mors dag.
Ungefär 80% av medlemmarna i Kommunal är kvinnor, och en majoritet av dessa är troligtvis mammor. Det vore häftigt om det äntligen skulle kunna bli mammornas revansch nu. Det vore verkligen på tiden.
Tänk att få slippa ångesten när nya vinterkläder behöver inhandlas, över om det kan bli någon semesterresa överhuvudtaget eller det ständiga dåliga samvetet över att jobbet gör dig helt orkeslös när ledigheten kommer.
Senare i år ska kollektivavtalen för samtliga medlemmar i Kommunal förhandlas om. Då kan det bli förändring. För mammorna i välfärden och alla andra.
Om vi är tillräckligt många.
Vi ska fortsätta att påminna alla om vilka som nu hyllas men att det inte räcker med applåder. Vi ska se till att de som nu lovar mer resurser och förbättringar håller sina löften.
Vi gör det tillsammans – när vi organiserar oss.