Malin Ragnegård – Förbundssekreterare Kommunal

Här finns mina tankar och åsikter i olika frågor som rör min fackliga vardag

Tack för det här året!

Under 2019 har jag prioriterat att besöka arbetsplatser flera gånger varje vecka. Det blir väldigt många besök under ett år med väldigt många möten och samtal med medlemmar i vår förening.

Jag har träffat undersköterskor, omsorgsassistenter/vårdare och  vårdbiträden inom vård, omsorg och sjukvård. Barnskötare, elevassistenter och fritidsledare inom förskola, skola och fritids. Lokalvårdare, kockar, vaktmästare och servicemedarbetare inom välfärdens olika verksamheter. Bussförare, brandmän, djurvårdare, sotare, personliga assistenter, kyrkogårdsarbetare och badvakter.

Så många viktiga jobb som är helt ovärderliga för att många människor i vårt land ska få vardagen att fungera.

I alla de flera hundratals samtal med medlemmar men även alla fackliga ombud som jag träffat under året så är bilden väldigt samstämmig. Det handlar om framför allt fem saker:

1. Bättre arbetsmiljö. Mindre stress, fler kollegor och mer tid för återhämtning krävs för att välfärdsarbetarna ska orka och vilja jobba kvar. Heltid som norm är en helt avgörande fråga för jämlikhet och jämställdhet. Men heltid får aldrig bli något som ska betalas med sämre arbetsmiljö av medlemmarna i Kommunal. För att nå dit så måste välfärden få mer resurser.

2. Bättre arbetsvillkor. Uppdelade arbetspass eller  för långa arbetspass är helt oacceptabelt för ett hållbart arbetsliv. Det är väldigt många som ofta tar upp just de orimliga arbetsvillkoren som tyvärr leder till att kompetenta välfärdsarbetare söker sig till andra jobb. För att få till bättre arbetstider och scheman så krävs det mer resurser för att anställa fler.

3. Mer delaktighet. Det här är det som kan göra mig helt galet arg och förtvivlad! För när majoriteten av alla yrkesskickliga och erfarna medlemmar som jag träffar talar om att beslut tas över deras huvuden, att de inte blir tillfrågade och att all deras kunskap inte tas till vara då finns det väldigt allvarliga problem som inte gynnar någon. Låt proffsen vara proffs och ge medbestämmande så nära verksamheten och de som vet bäst som möjligt, då blir det bäst resultat även ekonomiskt.

4. Trygga anställningar. När jag tänker tillbaka på hur många vikarier som jag träffat under året så är det enormt många. De är såklart helt oumbärliga för vården och omsorgen men det är helt orimligt att så väldigt många ska behöva leva otryggt och ständigt stå till förfogande med mobilen i handen (istället för mössan som förr i tiden). Nu när det behöver anställas väldigt många fler inom välfärden så är det ju dessutom enkelt att få till en win-win situation, det är bara att bestämma sig och göra!

5. Löner. Självklart så blir det även diskussioner om löner när jag gör besök på arbetsplatser.  Om att lönerna är för låga, orättvisa och framför allt felaktiga och värdediskriminerande i jämförelse med likvärdiga arbeten med likvärdig yrkesutbildning.

 

De här sakerna är de absolut vanligaste samtalsämnena som dyker upp, och jag brukar alltid som min favorit berätta om hur vi kan göra för att bli starkare på arbetsplatserna för att få igenom förändringar. För det går! Det har vi sett bevis på i form av alla fackliga segrar som delats under 2019!

De här punkterna är även till mångt och mycket det som ligger till grund för Kommunals avtalskrav inför avtalsrörelsen 2020 då alla våra kollektivavtal ska förhandlas.

På alla besök som jag har gjort så har jag även träffat en hel del  som inte har varit medlemmar men som har blivit det efter att ha fått frågan och fått veta lite mer om varför det är så viktigt att alla organiserar sig.

I Kommunal Bergslagen så är vi tack vare vår väldigt höga närvaro på arbetsplatserna 600 fler medlemmar än vad vi var för ett år sedan! Och det är helt avgörande när vi kommer till förhandlingsbordet.

Vi är en växande förening som hela tiden blir större, starkare och bättre – Stort tack till alla fantastiska fackliga företrädare som gör det möjligt, varje dag.

2019 har varit året då jag blivit väldigt besviken och ledsen på andra delar av arbetarrörelsen, men det är också året då jag har varit och är en oerhört stolt avdelningsordförande.

Jag känner mig hoppfull och stärkt inför kommande år då vi ska köra på och bli ännu större och starkare, vi ska organisera oss och göra en hejdundrande avtalsrörelse och det är nu vi ska sluta ta skit och börja ifrågasätta mycket mer på jobbet!

Tack alla som gjort mitt år till ett fantastiskt bra år!  Ni alla gör mig bättre hela tiden – tillsammans är vi oslagbara!

 

Jag önskar dig ett riktigt Gott nytt år!