Malin Ragnegård – Förbundssekreterare Kommunal
Här finns mina tankar och åsikter i olika frågor som rör min fackliga vardag
Här finns mina tankar och åsikter i olika frågor som rör min fackliga vardag
Min inledning på dagens repskap - inför de högst beslutande i avdelningen och världens bästa gäng!
Så samlas vi igen. Tillsammans. Vi som är demokratiskt valda av medlemmarna och vi som är det högst beslutande organet i Kommunal Bergslagen.
Alla vi förtroendevalda, ombudsmän och assistenter som var och en bidrar och gör oss till det allra bästa.
Det är stort och jag är riktigt mallig och stolt över att vara lagledare för vårt fantastiska lag!
Ett enormt stort TACK till er alla!
Idag ska vi ta framåtsyftande beslut men jag vill också passa på att göra en tillbakablick över 2019.
2019 är året då vi verkligen tog klivet framåt för att bli en ännu starkare fackförening.
Vi har kunnat välkomna över 3500 nya medlemmar till vår avdelning under året – och det har gjort att vi idag är 525medlemmar fler än från årets början och det är VI som har gjort det tillsammans med gemensamma krafter! Helt fantastiskt!
På arbetsplatser har det valts nya arbetsplatsombud och skyddsombud och under året så har 387 nya ombud utbildat sig och 75 erfarna ombud fortbildat sig inom avdelningen! Nu har de mer kunskap och har fått ställningsfullmakt för att drivafackliga frågor på sin arbetsplats! Vilken kraft!
Vi vet också hur oerhört populära och viktiga våramedlemsutbildningar är, och över 650 medlemmar har i år gått en medlemsutbildning i Kommunal Bergslagen! Det är ingen slump, det hör självklart ihop med vår närvaro på arbetsplatserna! Det är grymt med så många ambassadörer och medvetna medlemmar. Snacka om att engagemanget finns i allra högsta grad!
Vi har bestämt oss och vi har fått in ett nytt arbetssätt som innebär mycket mer närvaro på arbetsplatserna där vi alltid ställer frågan om medlemskap till alla.
För när alla vi tar täten och visar vägen i Kommunals framtidskliv så bygger vi en urstark fackförening som kan tillvarata medlemmarnas intressen ännu mer och ännu bättre.
Att öka organisationsgraden är ju som vi vet helt avgörande för all facklig verksamhet, och inte minst helt avgörande inför avtalsrörelsen.
Värvning är och kommer att fortsätta vara högst prioriterat. Det är beslutat på alla nivåer och det är det som krävs för att vi ska bli relevanta och lyckas i alla de förhandlingar och fajter som vi ständigt tar för och tillsammans med medlemmarna på arbetsplatserna.
Trots att välfärden står inför enorma utmaningar och att kompetensförsörjningen är större än någonsin så står 8 av 10 kommuner i landet inför helt orimliga besparingar– som alltid drabbar medlemmarna i Kommunal.
Även många regioner hotar med neddragningar samtidigt som varslen av undersköterskor haglar över sjukvården i Stockholm.
Nu är det viktigare än någonsin att vi står upp tillsammans och säger ifrån. Så det hörs och märks! Ordentligt.
Vi ska se till att skyddsombud agerar, vi ska se till att alla hör hur det låter när det mullrar i leden och det ska märkas att det är nog nu!
Vi märker allt mer hur det växer fram ett engagemang där medlemmar vill manifestera, protestera och göra uppror. Det ska vi uppmuntra och stötta. Kommunal ska vara en naturlig del av det engagemanget och vi ska alltid driva de frågor som är viktiga för medlemmarna.
Vi behöver inte alltid vinna – men vi ska alltid försöka!
Apropå fackliga fajter så har vi under 2019 vunnit en hel rad med fackliga segrar i vår avdelning!
Några exempel är:
Extra löneökningar på badhuset i Avesta och för timavlönade i Falun.
Svealandstrafiken fick anpassade arbetskläder.
Bättre utemiljö för en bättre arbetsmiljö på en förskola i Ludvika.
I Hedemora får nu anställda inom LSS betalt för hela jourpasset och det blev även ett stopp för ensamarbete på natten inom hemtjänsten.
I Köping har medlem fått ut miljonbelopp från försäkringskassan och en löneskuld på 12 000 kr drogs tillbaka av arbetsgivaren.
I Leksand kan nu äntligen utbildade barnskötare få en tillsvidareanställning.
Två fritidshem ska nu inte längre slås ihop på lov efter protester från Kommunal i Malung.
Skyddsombud i Sala har fått gehör på sin begäran om mer hållbar schemaläggning.
Och på Västerås sjukhus lyckades man få till fler kvällsparkeringar.
Dessutom så började den nya läroplanen att gälla från 1 juli med en stärkt skrivning kring barnskötares roll i förskolan.
Ett nytt avtal för räddningstjänst i beredskap plus även ett krisavtal blev klart under året.
Undersköterskeupproret startades i våras av två ombud från Västerås och det har ju verkligen växt och blivit en riktig snackis upp till högst beslutande ministrar i riksdagen!
Och nu för mindre än en vecka sen så kan äntligen bussförarna på Keolis i Dalarna känna sig tryggare då skyddsombuden har fått arbetsgivaren att bekosta kameror på bussarna!
Allt detta – och så mycket, mycket mer. Det är det som är Kommunal. Vi gör avtryck och vi gör skillnad.
Inför Europaparlamentsvalet så var vi runt i hela avdelningen i flera veckor och samtalade med över 1500 personer om vikten av att rösta, vi pratade fackliga frågor med medlemmar och vi skrev in många nya medlemmar!
Det är ett kännetecken för oss i Bergslagen att vi alltid, i allt vi gör har med oss hur varje aktivitet även kan bidra till fler medlemmar och en starkare fackförening!
Ni ska sträcka på er och vara riktigt stolta!
Med endast 34 dagar kvar av 2019 så ska vi både hinna med att göra vårt allra yttersta för att nå målet om att vara 600 fler än vid föregående årsskifte men vi ska också hinna med vila och återhämtning.
För vi vet vad som väntar runt hörnet. 2020 betyder avtalsrörelse med stort A!
I kommande avtalsrörelse har Kommunal valt att stå utanför LO-samordningen.
Det är ett stort beslut, och vi har bestämt oss – den här fighten ska vi vinna.
Medlemmarna i Kommunal är ryggraden i Sveriges fantastiska välfärd men framför allt är vi yrkesskickliga proffs som ska ha bra löner och arbetsvillkor.
Kommunal lämnade LO-samordningen efter att vi inte fått gehör för en extra satsning på yrkesutbildade inom välfärden. Våra krav inför avtalsrörelsen 2020 är självklara – och viktiga för både medlemmarna i Kommunal och för hela vår gemensamma välfärd.
Vår lönepolitik bygger på att de som redan idag arbetar i välfärden ska premieras för sina kunskaper och att vi behöver locka fler, många fler, till att bli våra kollegor.
Nästa års avtalsrörelse handlar om landets välfärd. Den handlar om vår framtid. Den handlar om medlemmarna i Kommunals rätt till trygga jobb, jämställda löner och bättre arbetsvillkor.
Det blir inte lättare för att vi står utanför LO-samordningen.
Men avtalsrörelsen 2020 måste bli ett nytt steg i riktning mot en arbetsmarknad där yrkesutbildning lönar sig även i välfärden.
Idag tjänar till exempel en bilmekaniker över 40 000 kronor mer per år än en undersköterska. Trots att båda har lika lång yrkesutbildning. Det menar vi är värdediskriminerande.
Med LO:s förslag till låglönesatsning skulle vi inte tagit ett myrsteg åt rätt håll för att förändra det.
Det vi kräver är att:
Svårare än så är det inte – och det borde även arbetsgivarna vara väl medvetna om.
Men som ni vet så kräver en lyckad avtalsrörelse en hög organisationsgrad. Det spelar ingen roll hur skickliga förhandlare vi har eller hur mycket vi opinionsbildar om vi inte har ett tillräckligt högt antal medlemmar i ryggen som backar upp våra krav inom varenda bransch och avtal.
Det kommer att bli tufft, det kommer att bli väldigt spännande men vi ska även ha kul längs vägen!
Jag lovar att jag kommer göra allt som står i min makt för att bidra till ett starkare och bättre Kommunal. Jag kommer fortsätta prioritera besöken på arbetsplatser tillsammans med er. Det är vår gemensamma och allra viktigaste uppgift idag och framåt.
Vi gör det tillsammans. Vi är väldigt många och vi hjälps åt!
Laget Bergslagen tar hand om varandra. Vi bryr oss om, stöttar upp och hjälper den som behöver hjälp. Vi firar och hyllar våra segrar och de som lyckas. Gläds åt varandras framgångar och utvecklas tillsammans.
När samhället och politiken blir allt mer polariserat, när människor blir mer misstänksamma och klassklyftor växer. Då krävs en stark fackförening och Arbetarrörelse.
Arbetare som organiserar sig på jobbet, utbildar sig för mer kunskap, väljer sina företrädare och sen kräver sin rätt. Och aldrig ger upp.
Vi kommer aldrig ge vika för högervridna politiska idéer, marknadsliberala lösningar, klassförakt eller för den normalisering av rasistiska åsikter som sker värre än någonsin!Aldrig!
Innan jag avslutar så vill jag att vi alla skickar ett stort och varmt stöd till våra kamrater i region Stockholm! Vi är med er och backar er alla som just nu kämpar – och framför allt tillalla viktiga undersköterskor som precis har blivit varslade och dessutom fått höra av sin arbetsgivare att det inte kommer märkas att de försvinner.
Kommunal Bergslagen backar Kommunal Stockholms län i kampen mot nedmonteringen av sjukvården och alla katastrofvarsel på Karolinska, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus!
Eller hur?
Vi vet vad vi behöver göra – så nu alla mina vänner och kamrater så kör vi!
Varmt välkomna och härmed förklarar jag Kommunal Bergslagens höstmöte öppnat.