Malin Ragnegård – Förbundssekreterare Kommunal

Här finns mina tankar och åsikter i olika frågor som rör min fackliga vardag

STUDENT!

Den här veckan är studentvecka i Västmanland, och nästa vecka i Dalarna! En härlig tid men som lätt skulle kunna göras ännu ljusare för alla de nyutbildade välfärdsarbetare som kommer springandes ut i arbetslivet.

Sommaren är här och studenternas glada sånger fyller våra gator och torg. Det är en tid fylld av glädje och framtidstro men tyvärr även oro och besvikelse.

Alla som springer ut från tre år av studier på vård och omsorg eller barn och fritids programmet borde springa ut till en arbetsmarknad som välkomnar de med öppna famnar då behovet av personal inom dessa branscher är otroligt stort.

Äldreomsorgen, sjukvården, förskolan och skolan har enorma utmaningar för att möta de stora behov som finns. Då kan en tänka att arbetsgivaren borde vara överlyckliga när det kommer klassvis med nyutbildade undersköterskor och barnskötare springandes – men så är dessvärre inte fallet.

Att som nyutbildad undersköterska bli erbjuden en visstidsanställning med timlön på deltid, där du dessutom ska jobba delade turer och varannan helg duger inte. Den undersköterskan säger tack och hej och går vidare till andra branscher med bättre arbetsvillkor.

Om Sveriges kommuner och landsting menar allvar med att vilja möta upp den kompetensförsörjning som finns och som kommer att komma än mer framåt så krävs det handling!

Möt dessa unga vuxna med en trygg anställning på heltid. Visa att välfärdsyrkena är prioriterade och viktiga – berätta för dem att de valt helt rätt yrke i tiden och att de är efterlängtade.

Att arbeta i välfärden är något fantastiskt och alla de som jag träffar på arbetsplatserna berättar ofta och gärna om hur mycket de tycker om sina jobb.

Men resurserna måste öka så att arbetsmiljön möjliggör att fler orkar jobba mer och längre.

 

 

Jag vill gratulerar er studenter till ett kliv ut på en arbetsmarknad som behöver er – undersköterskor, barnskötare och alla er som gått naturbruk med olika inriktningar!

Ni har valt helt rätt, då ert yrkesval är bland det roligaste och viktigaste som finns.

Vi välkomnar er även till fackföreningen Kommunal, för tillsammans med er kommer vi att fortsätta driva på frågan om de stora satsningar av resurser och bättre arbetsvillkor som krävs i välfärden.

Så att fler ska välja samma yrkesutbildning som ni har gjort och för att fler ska få bättre förutsättningar att utföra de viktiga välfärdsjobben!

Grattis och ha en fantastisk studentdag, så ses vi på arbetsplatserna!