Malin Ragnegård – Förbundssekreterare Kommunal

Här finns mina tankar och åsikter i olika frågor som rör min fackliga vardag

Förena er på 1 maj!

Att nazister får ropa ut sitt hat och sina hot helt öppet är ett hot mot det öppna samhället då människor skräms och tystas. Ett hot mot våra mänskliga och fackliga rättigheter, och ett stort hot mot demokratin. Men vi är inte rädda och vi kommer aldrig tystna. Vårt fackliga löfte är för viktigt och måste försvaras, ständigt. Speciellt i dessa tider. Det som många har tagit för givet under lång tid måste vi nu tillsammans stå upp för.

1 maj är arbetarrörelsens dag. Rörelsen för och med arbetare, det är vi tillsammans som flyttar fram våra positioner för att få mer makt och inflytande över vår arbetssituation.

Det är vi tillsammans som driver de frågor som vi vill förändra på arbetsplatsen. Hela tiden, steg för steg. Genom att snacka ihop oss, bestämma oss och stå enade så gör vi skillnad.

I år ska vi ännu en gång ha aktiva våldsbejakande nazister på gatorna på arbetarrörelsens dag. Det är så fruktansvärt fel. I Dalarna är det fjärde året på raken och i år har de även fått tillstånd i Fagersta.

Nationalister och nazister slår direkt på arbetarna då deras politik går ut på att söndra och misstänkliggöra istället för att ena. Deras ideologi går ut på att krossa fackföreningarna och allt som den Svenska modellen står för. De är inte och kommer aldrig att bli en rörelse för arbetare. Anledningen till det är att de vill splittra arbetare medan vi vill ena. De vill göra oss svagare på arbetsplatserna medan vi vill bli starkare.

Vi behöver varandra. Vi behöver mer gemenskap, inte mindre. Rörelsen behöver fler människor som snackar ihop sig, som bestämmer sig och som inte viker ner sig. För oss är det helt oviktigt vilket land du är född i, vilken religion du har, sexuell läggning eller könstillhörighet. Vi gör det av en och samma kraft – att vi vill ha förändring.

Många av medlemmarna i Kommunal och många av de människor som finns i verksamheter där medlemmarna arbetar passar inte in i nazisternas ideala form. Många är dem som nazisterna inte alls vill ha i vårt samhälle. Som ska utrotas, dödas, skickas iväg eller tystas.

Att nazister får ropa ut sitt hat och sina hot helt öppet är ett hot mot det öppna samhället då människor skräms och tystas.

Ett hot mot våra mänskliga och fackliga rättigheter, och ett stort hot mot demokratin.

Men vi är inte rädda och vi kommer aldrig tystna. Vårt fackliga löfte är för viktigt och måste försvaras, ständigt. Speciellt i dessa tider. Det som många har tagit för givet under lång tid måste vi nu tillsammans stå upp för.

 

På 1 maj är det därför fortfarande av stor vikt att vi gemensamt i arbetarrörelsen visar vår styrka och kraft. Att vi inte viker ner oss. Speciellt inte för högerextrema och nazistiska organisationer.

Till er nazister i Nordiska Motståndsrörelsen vill vi säga:

När ni säger att ni är de enda som står upp för svenska arbetare så är det inget annat än en skam och en stor lögn. Ni har aldrig gjort något för arbetarrörelsen, tvärtom har arbetarrörelsen alltid varit och kommer alltid att vara er främsta motståndare.

Anledningen till det är att ni vill splittra arbetare medan vi vill ena. Ni vill göra oss svagare på arbetsplatserna medan vi vill bli starkare.

Ni kommer aldrig att vara och aldrig att bli en rörelse för arbetare. De som tjänar på att vi splittras och söndras är inte vi. Det är aldrig vi. Det finns alltid någon annan som vinner på att arbetarrörelsen släpper fokus och riktar sin ilska åt fel håll.

 

Förena er arbetare – slut upp och manifestera och fira arbetarrörelsen på 1 maj!