Malin Ragnegård – Förbundssekreterare Kommunal

Här finns mina tankar och åsikter i olika frågor som rör min fackliga vardag

Tillsammans

Den här helgen har handlat väldigt mycket om gemenskap. Igår deltog jag på Pride i Västerås och idag föreläste jag på Tillsammansdagen i Borlänge. Idag inledde jag med att prata om likheterna mellan fackföreningsrörelsen och förbundet Tillsammansskapet,nämligen att organisera människor. Det är det enda rätta, den enda vägen och vår största framgång.

I veckan skrev jag i Västmanlands tidningar om varför Pride är en facklig fråga och varför det är så självklart för Kommunal att delta, läs den gärna här:

http://www.bblat.se/opinion/insandare/sjalvklart-for-kommunal-att-delta-i-pride-1

En liten del ur denna insändare:

”Därför är den feministiska kampen inte endast kvinnornas kamp, rasismen är inte endast en kamp för rasifierade och Pride är inte en rörelse enbart för HBTQ-personer – all kamp för jämställdhet, jämlikhet och rättvisa är vår gemensamma kamp.”

Dagens tillsammansdag är en del av Tillsammanskapets vecka för att skapa debatt och gemenskap på många lokala orter med och av dem som bor på orten. För mig var det självklart att tacka ja när jag fick frågan att föreläsa i Borlänge idag och även i Smedjebacken på fredag.

Det jag pratade om var hur ojämställd vår arbetsmarknad fortfarande är. Hur normer och destruktiva strukturer styr mycket av de problem vi har, på arbetsplatsen och i samhället. Att vi alla har ett ansvar för hur vi pratar med och om varandra, vad vi skapar för förväntningar. Att konsekvensen blir ohälsa och fattigdom.

Att politiker och arbetsgivare måste våga. Det räcker inte med att se över pensionssystem och skattesystem, det är väldigt bra MEN det måste till så mycket mer. Men då krävs det mod. Mycket mod.

Att bryta normer är inte lätt men det måste göras, en gång för alla.

 

Tack alla engagerade eldsjälar och medmänniskor för en viktig och aktiv helg!