Brandbloggen

En blogg om att arbeta i räddningstjänsten

Är räddningstjänsten med i matchen?

Utvecklingen rullar vidare och jag tänker på hur en räddningstjänst är en kompetent organisation. Det finns mycket som ska fungera. Man ska jobba med framförhållning och är medveten om vad som händer i omvärlden på alla plan som berör räddningstjänsten. Räddningstjänsten måste ligga i framkant och förnya sig och utveckla metoder som hanterar det nya.

Fortsätt läsa

Det behövs parter som för verksamheten framåt. Att man kan utveckla det fackliga innehållet genom att man som anställd inser styrkan i att ha en fackförening med sig och att man är en del i detta. För mig är det självklart att man engagerar sig i sitt jobb och att man är med och stärker det fackliga arbetet.

Varför ska man engagera sig i facket? kanske någon undrar. Ja, min motfråga blir då: hur ska vi annars påverka våra villkor med lön, semester, scheman? Hur ska vi få rätt till kompetensutveckling, veta om någon täcker för mig om något skulle hända? Allt detta regleras i ett kollektivavtal som ett starkt fackförbund, Kommunal, har förhandlat fram.

***

Det verkar som om det finns olika uppfattningar om vad vårt uppdrag består av när det gäller vad som skall uträttas under en räddningsinsats, är det ett yrke eller ett kall att vara brandman och utryckande personal?

Hur förhåller vi oss till riskerna i jobbet egentligen med handen på hjärtat? Jag ser det som en facklig fråga hur jobbet skall göras och på vilket sätt. Risker finns ju mer eller mindre dagligen i alla jobb och i synnerhet inom vår bransch, har vi klara uppfattningar om konsekvenserna med riskerna som upp­träder i samband med en insats?

Jag hörde nämligen något nytt på nyheterna från USA i samband med den senaste tidens stormar och oväder. Jo, det sas att det var för riskfyllt för räddningstjänsten att göra insatser. Jag tar det igen – för riskfyllt för räddningstjänsten att göra insatser. Jag har aldrig hört om något liknande tidigare. Att ta risker eller att kalkylera med risker eller avstå från risker är ju ett viktigt område inom räddningstjänstområdet och bygger mycket på kunskap och erfaren­het.

***

Vår arena för räddningsinsatser har förändrats en hel del under åren och jag menar då på ett längre spann om cirka 20 till 30 år. Utveckling av metoder, skyddskläder, kommunikation, utrustning, fordon, taktik, men hur har utbildningen hängt med under samma period? Följer den med den tekniska utvecklingen i samhället med bostäder, trafiklösningar, nya material, erfarenheter och ett lärande – är vi med i matchen?

Då återkommer jag till hur viktigt det är att vi är organiserade och har ett bra kollektivavtal som vi bär tillsammans för att säkerställa gemensamma värden inom vårt yrkesområde.

Vill du vara med eller tycker du att du kan stå utanför detta och allt skall vara serverat ändå? Jag har gjort mitt val och det är jag stolt över sedan länge och kommer fortsätta att jobba för en bättre värld med schysta villkor – du som inte har bestämt dig, häng med!

Med vänliga hälsningar

Matts Jangerstad

Regionalt skyddsombud

Kommunal Stockholms län