Brandbloggen

En blogg om att arbeta i räddningstjänsten

Hur ska vi brandmän jobba i framtiden?

Nyss hemkommen från Australien (och nej Kommunal har inte betalt resan). Det som alltid slår en vad man än är på jorden så har vi brandmän en otrolig gemenskap och välkomnande, dörrarna är alltid öppna när man säger att jag jobbar också som brandman och kommer från Sverige. Har man även med sig en tröja eller skjorta att ger bort, då blir det ett långt surr och en rundvandring på brandstationen. Sedan är livet på stationerna väldigt lika världen över.

Fortsätt läsa

Nog med detta nu är man hemma efter lite mer än fyra veckor i Australien. Och här hemma väntar spännande arbete. I mejllådan ligger en kallelse från Kommunal till den nystartade arbetsgruppen. En nybildad referensgrupp för räddningstjänsten. Planeringen är att under 2017 bygga en struktur och organisation inom räddningstjänsten i Sverige.

Totalt är vi sexton personer som är kallade från söder till norr i vårt avlånga land. Vi kommer att starta arbetsgrupper tillsammans med SKL/ Pakta och MSB i frågor om hot och våld, om bemanning, kompetens mm.  Mycket spännande och det är viktigt att vi brandmän kommer fram till en gemensam syn hur vi ska jobba i framtiden allt från arbetsmiljö, bemanning, och arbetstider osv. Jag kommer att rapportera vad som händer och vilka frågor som mina kolleger vill prioritera.

I dagarna blev industrin klar med sitt avtal som blir riktmärke för oss övriga. Handels blev även de klara med sitt avtal i samma anda. Nu väntar vi på hur Kommunal och SKL/Pakta ska tolka detta. Min förhoppning är att de ska bli klart i tid så våra löner också håller tidsramen.

För det är så om arbetsgivaren följer vårt avtal väntar de bara på vilken summa det ska bli – det vill säga löneprocessen är i full gång redan där ute. Då kommer den nya lönen komma till junilönen lagom till semestrarna. Där ni inte har startat löneprocessen är det hög tid att sparka i gång den nu.

Glöm inte att ta upp de så kallade pinpengarna. De är den skillnad på de som slutar och de nya som börjar. Det kan bli ganska mycket pengar som vi måste få tillbaka, annars kommer vi att tappa i löneutveckling mot övriga grupper i kommunerna. Lycka till med löneprocesen.

Trevlig påsk!