Brandbloggen

En blogg om att arbeta i räddningstjänsten

Brandmännens röster hörs!

Efter att ha suttit med i Kommunals förhandlingsdelegation i ett par omgångar, där jag har varit brandmännens representant i avtalsrörelsen, så har jag ett par funderingar som jag återkommer till. Ofta får man höra att brandmännens röst inte hörs i Kommunal och det kan jag dementera starkt. Det är faktiskt så att när det gäller brandfrågor då lyssnar Kommunal.

Fortsätt läsa

I avtalsrörelsen är det brandmän som pratar om brandfrågorna, alltså E-Bilagan. Allt annat är inte sant. När vi sitter i förhandlingarna är det ett givande och tagande. Ni ska veta att ibland, eller ganska ofta, häpnar man över SKL:s yrkande. E-Bilagan har det senaste förhandlingarna attackeras väldigt hårt av SKL/Pakta.

Vad är det då de attackerar? Jo, de slänger in texter som mer eller mindre luckrar upp bilagan, allt från att blanda jour och beredskap till årsarbetstid. Känn på den ”årsarbetstid” det vill säga att arbetsgivaren lägger ut tid när det passar den. Ta exempelvis under juni-augusti jobbar alla dubbelt, förutom de som har semester- lika så runt jul, nyår och andra helger.

Därefter ökar arbetsgivaren jourtiden så egentligen jobbar du inte dubbelt utan bara lite mer än normalt, för du har ju jour och det är inte arbetstid. Sedan kan den slängas in, varannan ledig dag har du beredskap och 30- 60 minuters inställelsestid. Så fort någon vabbar eller ringer sig sjuk så ska du in finna dig. Och detta till en mycket låg ersättning.

Detta är ingen fantasi utan detta skulle kunna vara fullt möjligt på stationer som inte har alltför mycket larm nätter och helger på årsbasis. Som ni förstår, blir vårt svar ett nej till ett: !  Lätt att säg, men för att säga detta, behövs det en stor och stark organisation som kan och står upp för brandmännen och till och med är villiga att gå ut i strejk för våra hjärtefrågor.

E-Bilagan styr våra arbetstider lika så ersättningarna för jour och ob. De senaste versionerna av E-bilagan har öppnat upp för alternativt uttag av arbetstider, med den så kallade 80/20 modellen, det är 80 procent skift och 20 procent dagtid Det var arbetsgivarna som ville få ut mer dagtid för förebyggande arbete med mera.

Det som jag var förundrad över kommer nu. I vårt långa land finns det en del avikelser från vår E-bilaga, och ofta är det på arbetsgivaren insatstid, de vill få ännu mer lättnader än vad som står i E-bilagan. Och brandmännen är superkonstruktiva att hjälpa arbetsgivaren med alla möjliga lösningar. Men och åter: Hur ska vi kunna försvara E-bilagan i framtiden när det hela tiden blir alla möjliga avikelser lokalt? Visst vi skulle kunna släppa den och gå in i vanliga AB. Men jag är inte säker på att alla förstår vad som händer då.

Kortfattat har jag redan beskrivit vad det innebär med mer tid på arbetet med ökad jour, alltså en lönesänkning i förhållande till hur mycket tid som vi brandmän kommer att vara på arbetet. Visst, de stationer som är mycket ute på larm på nätter och helger skulle nog vinna lite, men vi pratar om stationer som har över tusen larm om året varav cirka 50 procent ligger på nätterna. Hur många är det i Sverige? Dom finns, men de är inte många.

Vad är då grundproblemet?  I min värld är det att bemanningen är för låg i förhållande till alla arbetsuppgifter som påläggs oss. Inte för att jag tycker att vi inte ska hålla på med dessa arbetsuppgifter, men är det verkligen vi brandmän som ska betala för detta? Mitt svar är nej och åter nej. Antalet invånare ökar hela tiden. När lärarna får mer arbetsuppgifter med anledning av fler barn, då anställer man fler lärare(om det nu finns några). Vad är det för skillnad invånarna antalet ökar, varför anställs inte fler brandmän då? Nä mina vänner, sluta upp och lönedumpa oss där ute.

När vi ändå är inne på löner så har jag med ett upprop till er alla. Nu är det dags för nya löner 2017, summan vet vi inte ännu då vi har ett avtal som ska följa riktmärket industrin sätter upp. Med det jag vill uppmana er alla är att ta hem mellanskillnaden mellan de som har gått i pension de sista åren och ingångslönen för ny anställda. Det är ett par tusen i mellan och mer än 25 procent av oss brandisar har gått eller går nu (det fjärde skiftet på grund av arbetstidsförkortningen). Ni måste få ut den annars sänker vi löneutfallet inom räddningstjänsten på sikt.

Lycka till med lönerna där ute!