Brandbloggen

En blogg om att arbeta i räddningstjänsten

Nya RiB-avtalet klart!

Nu har Kommunal tecknat ett treårigt kollektivavtal, om ersättningar och allmänna anställningsvillkor med Sveriges Kommuner och Landsting samt Pacta för Räddningstjänstpersonal i Beredskap, RiB. Förhandlingarna var hårda, och resultatet blev ersättningsökningar i nivå med övriga arbetsmarknaden, lönerna ökar med i genomsnitt 2,3 procent. Men också en ersättningsstruktur som gör det attraktivare att vara RiB:are.

Det är inte bara Kommunal som tecknat avtal för denna gång, utan även Vision har tecknat samma avtal. Många av de ändringar som gjorts är förbättringar för alla. Det gäller bland annat en förhöjd beredskapsersättning från midsommarhelgen och åtta veckor framåt under sommaren. Detta kommer också att gälla pingstafton och pingstdagen.

Andra villkor
En fråga som Kommunal drev för RiB var möjligheten till träning, där Kommunal ville att arbetsgivaren skulle vara skyldig att erbjuda detta i egna lokaler eller på annat sätt. Detta fick vi dock inte igenom denna gång.

Vid förra årets förhandlingar drev vi bland annat igenom en längre ersättningsperiod vid graviditet och sjukdom, detta finns även med i årets avtal. Under 2016 har vi haft möten där RiB:are sagt sin mening om vilka frågor som är viktigast att driva i avtalsrörelsen.

Här kan du läsa mer om avtalet.