Barbro Andersson – ordförande Kommunal Mitt

Jag är en glad, trygg och stolt förtroendevald i Kommunal Mitt. Här är mina tankar, visioner och idéer för ett bättre arbetsliv och därigenom ett bättre samhälle.

Om Barbro Andersson

Jag är en nyfiken och glad tjej från Söderhamn/Ljusne i Gävleborgs län. Jag har från år 2000 haft fackliga uppdrag på olika nivåer, började som kontaktombud när jag arbetade som vårdare inom funktionsvariationsomsorgen. Jag har varit valberedare, studieorganisatör, arbetsplatsombudsansvarig, fackligt/politiskt ansvarig, sektionsordförande, styrelseledamot och regionalt fackligt ombud.

Att få ett förtroende av medlemmar och arbetskamrater att företräda dem är stort och det finaste man få tycker jag.

Sedan 2014 är jag en stolt, glad och trygg avdelningsordförande i Kommunal Mitt, som geografiskt är Gävleborgs och Uppsala län. Sedan 2016 har jag även äran att få vara ledamot både i Kommunals förbundsstyrelse och i A-kassestyrelsen. Det är roliga uppdrag som innebär stora möjligheter att få vara med och göra villkoren bättre för alla medlemmar i Kommunal.

Min fritid ägnar jag mest till att umgås med min och min sambos stora familj, gärna i Söderhamns vackra skärgård under sommartid.

Jag vill genom denna blogg delge er som läser, mina tankar och idéer om saker jag ser i vår omvärld. Saker som gör mig glad eller som jag blir upprörd över. Tankar och idéer som kanske fler känner igen sig i.

Barnskötaren som hamnade inom funktionsvariationsomsorgen

Jag är i grunden barnskötare, men när jag var klar med min utbildning i början av 1980 visade det sig att jag inte kunde få någon anställning som det i Söderhamn. Kommunen hade just då beslutat att inte anställa barnskötare, utan endast utbildade förskollärare.

Det gjorde att jag istället hamnade inom funktionsvariationsomsorgen på ett stort vårdhem utanför Söderhamn. Det visade sig vara ett lyckokast för min del. Jag lärde mig enormt mycket av de människor som jag träffade där. Hur viktigt det är med tydligheten, hur viktigt det är att man håller vad man lovar och att det är bra med gränser.

Heltidsarbetet är min drivkraft

Jag såg tidigt att den som arbetade heltid på vårdhemmet hade en högre status, var mer insatt och hade mer koll än vi som arbetade deltid. Men det var svårt att få en heltidstjänst eftersom det var norm att arbeta deltid, på förmiddagen, kvällen och natten.

Det har sen dess varit en drivkraft för mig att heltidsarbete ska vara normen – fler ska kunna leva på sin lön, vara mer delaktiga i arbetets innehåll och ges mer möjligheter till utveckling.

Att se människor växa och påverka sin situation

Jag har ett stort intresse av samhällsfrågor, av politik och hur allt hänger ihop. Mycket av min tid går därför också till att vara aktiv i det lokala partiarbetet i Söderhamn. Jag drivs och går igång på att se människor växa, att få ge nya infallsvinklar på saker och att ge alla en möjlighet att få påverka sin situation.

Vad vill du påverka?

Är det något du vill påverka och se en förändring inom? Har du några tankar, funderingar eller idéer som du vill att jag tar med mig i mitt förtroendeuppdrag? Maila gärna mig på barbro.andersson@kommunal.se. Tillsammans kan vi göra skillnad!