Barbro Andersson – ordförande Kommunal Mitt

Jag är en glad, trygg och stolt förtroendevald i Kommunal Mitt. Här är mina tankar, visioner och idéer för ett bättre arbetsliv och därigenom ett bättre samhälle.

Idag startar förtidsröstningen i kyrkovalet 2021

Kyrkovalet brukar kallas det glömda valet och det tycker jag vi ska ändra på, du och jag, och vi ska starta här och nu! Kyrkans verksamhet styrs av förtroendevalda politiker, och alla beslut som fattas påverkar både innehållet och förutsättningarna för verksamheten. Kyrkans verksamhet spelar ofta en stor roll i mindre, glesbygdsorter, så visst gör det skillnad vem som fattar besluten.

Fortsätt läsa

Historiskt sätt har det varit vi i Kommunal som burit
det största ansvaret för kyrkovalet.
Men det ska vi ändra på i detta val.

Kommunal organiserar de anställda inom kyrkan, så vårt engagemang är ganska självklart. Vi driver frågor som att de anställda ska rätt till heltid, får kompetensutveckling och funktionella arbetskläder och arbetsverktyg. Medlemmar som arbetar inom kyrkans verksamhet gör ett viktigt och värdefullt arbete genom att tex hålla fint på alla kyrkogårdar och inne kyrkan. Oavsett om det är vid dop, bröllop eller begravning så är det fint och värdigt iordningställt för oss som då är där. 

Men flera fackförbund är även de beroende av att det förs en bra och hållbar arbetsgivarpolitik.

Jag ska ge några exempel:
Kyrkan är en stor skogsägare. Det är en källa för att både tjäna pengar och ett ansvarstagande för klimatet. Där är medlemmarna i GS-facken, Transport, SEKO och Pappers beroende av att besluten som tas ger bra villkor för dem.

Eller kyrkans stora fastighetsbestånd. Som kräver och kommer att kräva stort underhåll och omfattande fastighetsvård. Som dessutom är en stor del av vårt gemensamma kulturarv. De som då ska göra detta så värdefulla underhållsarbete, visst vill vi att de ska omfattas av de villkor som finns i det gällande kollektivavtalet? Och att det ska gälla för alla, även för underentreprenörer. Det här berör alla medlemmar i tex Byggnads, Målarna och Elektrikerna.

Stenavtalet för IF Metall:s medlemmar ska inte konkurreras ut av lönedumpande låglöneländer.

Med det sagt så vill jag ge några ytterligare argument varför kyrkovalet är viktigt:

Kyrkans verksamhet ska präglas av öppenhet och välkomnande.

Det ska inte krävas något medlemsbevis för att få delta i kyrkans verksamhet.

Det ska finnas en avgiftsfri barnverksamhet för alla barn. Diakoniverksamheten ska finns där som ett stort stöd när och om livet ställs på ända.

Alla ska kunna vigas i kyrkan, av en präst och ingen ska utsättas på diskriminering vid sin vigsel.
Alla ska känna sig välkomna till kyrkans verksamhet.

Så nu vill och önskar jag att du ska nyttja din demokratiska rättighet och tar detta kyrkoval på allvar. Din och min röst kan göra stor skillnad, varje lagd röst är lika mycket värd.
Alla som är medlemmar i kyrkan och har fyllt 16 år har en demokratisk rättighet och skyldighet att rösta.

Du kan från och med idag förtidsrösta, framtill den 18/9. Eller gå till din vallokal på valdagen 19/9.

Jag kommer att ta mitt röstkort med mig förtidsrösta idag, 6/9.

När ska du göra det?