Barbro Andersson – ordförande Kommunal Mitt

Jag är en glad, trygg och stolt förtroendevald i Kommunal Mitt. Här är mina tankar, visioner och idéer för ett bättre arbetsliv och därigenom ett bättre samhälle.

Jämlikhetsforum i Gävle 7/9

Jag har fått den stora äran att får delta i jämlikhetsforum i Gävle på Silvanum den 7 september. Ämnet som jag ska prata om är löneskillnader och heltidsarbete som norm.

Spännande och kul ska det bli att få prata om några av de saker som driver mig mest av allt, nämligen skillnaderna i lön och heltidsarbete som norm. Skillnaderna mellan olika yrken, branscher och kön. Hur kommer det sig, och vad leder det till?

Det som historiskt i Sverige var ett oavlönat arbete i hemmet utförs nu utanför hemmet, i många fall med en låg lön och dålig löne-och yrkesutveckling. Lägg till att många, (läs kvinnor) fortfarande tar större ansvar för hemmaarbetet.

De som har råd använder sig av ruttjänster. Hushållsnära tjänster, där någon annan städar i ditt hem, eller hjälper ditt barn med läxhjälp. Hushållsnära-branschen är inte en bransch som du som anställd har någon fet lönecheck i slutet av månaden, generellt sett. Vi har alltså kvar den uppfattningen på nåt sätt att hemmaarbetet är nåt som inte värderas så högt.

Så vad kan vi göra då? Tillsammans och var för sig, i våra olika roller och sammanhang?

Den frågan har inte ett helt täckande svar, är komplex, men såklart finns det saker att göra.

Vi behöver politiska beslut som ger tydliga riktlinjer:

  • att heltidsarbetet som norm ger rätt förutsättningar för bra arbetsvillkor
  • att arbetsvillkoret innebär att jag som anställd för möjlighet att påverka på riktigt
  • att jag som anställd får utveckling i yrket
  • att jag som anställd för tillräckligt med kollegor med rätt kompetens
  • att jag som anställd har en bra arbetsmiljö.

Ett hållbart arbetsliv ger hållbart samhälle.

Ett hållbart samhälle ger trygghet.

Trygghet ger trygg uppväxt för våra barn.

Trygghet ger bra omvårdnad för den som behöver det.

Så vi behöver göra en rejäl synvända i sättet att se på välfärdsyrkenas status.

Det är ett av många kraftfulla metoder för att sopa bort känslan av hopplöshet och otrygghet.

Så tänker jag! Hoppas vi ses den 7 september i Gävle, eller  någon annanstans på barrikaderna!