Avtalsbloggen
Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen
Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen
Tiden går och den går fort. Men vi går åtminstone mot ljusare tider vilket jag välkomnar, jag ser fram emot våren och njuter redan av att det är ljust på morgonen och ljusare på eftermiddagarna.Våren ja, det pågår förhandlingar och en del förhandlingar ska påbörjas.
Fortsätt läsaFör några veckor sedan överlämnade vi våra avtalskrav till SKL och Sobona gällande räddningstjänst i beredskap (RIB) och har smugit igång förhandlingarna lite försiktigt.
Inför förhandlingarna fick medlemmarna lämna förslag till förändringar och förbättringar i sitt avtal. Sedan har vår referensgrupp bestående av medlemmar som är deltidsanställda brandmän fått prioritera kraven. Förutom högre ersättningar rent allmänt så har vi några viktiga yrkanden som hänger ihop med att det måste bli mer attraktivt att arbeta som deltidsbrandman, men också att kunna kombinera sin anställning i exempelvis kommunen med anställningen som deltidsbrandman. Frågor som man måste komma till rätta med är exempelvis de inkomstbortfall som uppstår i vissa situationer och som överstiger den ersättning du får som brandman. Jo, du läste rätt, det händer faktiskt att man kan förlora inkomst på att rycka ut och rädda liv.
En annan fråga som vi kräver ska regleras, är om man måste ta en extra beredskapsvecka utöver den schemalagda. Idag är det enligt avtal inte möjligt. Ändå händer det, men med hemmasnickrade ersättningar. Vi vill att det regleras och att medlemmarna ska veta vad som gäller i en sådan situation, vad får jag för ersättning vid en sådan extra beredskap?
Vi yrkar också på förhöjd ersättning vid längre utryckningar och att övningar inte ska förläggas på röda dagar. Detta är bara ett axplock över frågor som vi nu förhandlar om.
Nästa förhandling som står bakom knuten är det kris eller katastrofavtal som vi under våren ska inleda förhandlingar om. Bakgrunden till avtalet är de bränder som rasade i landet förra sommaren. Då aktualiserades ett antal frågor om anställningsvillkor och ersättningar för tillrest personal liksom arbetsmiljöansvar, försäkringsansvar mm. Som exempel tar inte RIB- avtalet ens sikte på den här typen av situationer, vilket föranledde att man i efterhand fick reda ut och förhandla om lön och ersättningar. Det skapades även en del problem gällande heltidsbrandmännen som handlade om övertider, restider, semester mm. Jag tror att det är bra att veta i förväg vad som gäller, vilka villkor och ersättning som gäller. Det ska vara förutsägbart för alla yrkesgrupper och det ska vara lika villkor vid den här typen av arbeten.
Avtalet greppar över ett större område än bara räddningstjänsten. Det ska kunna lösas ut i andra typer av samhällskatastrofer som är allvarliga och som kräver omedelbara och extra ordinära insatser. Ja, vi vet ju inte än var det här tar vägen, men jag tror på idén om ett avtal och så hoppas vi på att kunna reda ut alla oklarheter.
Från förhandlingar till arbetsmiljö.
Den 26 februari släppte Arbetsmiljöverket en tillsynsrapport där äldreomsorgen granskats. 1260 besök har genomförts. Arbetsmiljöverket har ställt cirka 3500 krav på arbetsmiljöåtgärder efter konstaterade brister. På 87 % av de inspekterade arbetsställena har Arbetsmiljöverket ställt krav på åtgärder.
Det går inte att komma förbi när man läser rapporten att det finns för lite resurser. Belastningen är för hög. Tempot är för högt och tiden räcker inte till. Medlemmarna hinner inte ta rast eller pauser, hinner inte gå på toaletten och stressar sönder sina kroppar.
Alltså på ren svenska, det behövs fler vårdbiträden och undersköterskor nu!!! Det måste in fler människor med relevant utbildning. Fler utbildningsplatser på vuxenutbildningarna, validera och utbilda de som redan finns där, se till att de otrygga jobben och dessa ”sms” jobb försvinner en gång för alla. Se till att tillsvidareanställ varenda en som kan och vill arbeta inom vård och omsorg, men se till att de får utbildning och fasta, trygga jobb. Det tjänar alla på för det höjer kvalitén i verksamheten då det blir en kontinuitet. Jämför det med vad det kostar för samhället när de som arbetar i den här sektorn inte klarar av att arbeta fram till sin pension och får betala med slitna kroppar och dö i förtid.
Jag deltog igår i en hearing som anordnades av LO på temat – Hur stoppar vi dödsolyckorna på jobbet? Genast tänker man på olyckor på jobbet som exempelvis inom byggindustrin eller den bransch inom Kommunal som är olycksdrabbad ofta med dödlig utgång som följd, jordbruket.
Men jag valde och var ombedd att prata om äldreomsorgen och den långsamma brytning av kroppen som våra medlemmar inom vård och omsorgen drabbas av, läget är akut och politikerna måste sätta till resurser och göra ett äldreomsorgslyft med fokus på arbetsmiljö!
Den som vill se programmet från hearingen hittar den här: http://www.lo.se/start/play_startsida/hur_stoppar_vi_doden_pa_jobbet.
Tack och hej för denna gång och så återkommer jag lite längre fram, när vi kommit lite längre i de förhandlingar som pågår. Lyssna också på Johan Ingelskog och min podd förhandlarna. Den hittar du där poddar finns eller på https://kommunal.podbean.com/