Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

Intensiva veckor i avtalsrörelsen

Konfliktvarsel mot Samhall, nya avtal för personliga assistenter, ambulanspersonal och inom trafiken. Det har hänt – och händer - en hel del på avtalsfronten sedan jag senast bloggade för över en vecka sedan.

Fortsätt läsa

För Kommunals del är det största avtal som blivit klart det som skrevs under igår måndag, för privat anställda bussförare. Det har varit långa och hårda förhandlingar.  Vi fick till löneökningar i takt med märket och en låglönesatsning. Men de svåraste frågorna har handlat om arbetstiderna. Arbetsgivarna har som alltid inom trafiken arbetat för att göra arbetstiderna ännu längre och mer ”flexibla”. (”Flexibel” för arbetsgivarna alltså, knappast för den förare som är schemalagd över en hel dags arbetspass med några insprängda lediga timmar mitt på dagen.) Kommunal har dock fått stopp på de värsta förslagen i den vägen. Vi har i stället tagit ett viktigt steg framåt åt rätt håll. I det nya avtalet slås det fast att alla bussförare som kör under 50 kilometer får rätt till minst elva timmars sammanhållen vila. Tidigare har det bara gällt de som kör på fast lista, medan andra tvingats avsluta sin dygnsvila efter nio timmar. Betyder det här att Kommunal inte tycker att ännu fler skulle ha rätt till bättre dygnsvila? Naturligvis inte. Men så där är det i förhandlingar – vi får ta ett steg i taget, eftersom varje krav vi får igenom också ”kostar” något i förhandlingarna.

Apropå att saker inte kan förändras över en natt, utan steg för steg. Förra veckan kom LO med en rapport som påminner oss både om något som är bra och om något som är rent ut sagt förjäkligt. Jag börjar med det sista: det finns fortfarande för stora skillnader i hur olika yrkesgrupper värderas på arbetsmarknaden. Det glädjande: skillnaderna mellan mäns och kvinnors löner minskar något, enligt LO:s rapport. En orsak till detta är den särskilda undersköterskesatsning som Kommunal fick igenom inför 2016.

Det var många som höjde på ögonbrynen när vi gick fram med krav på 4,3 procent till arbetsmarknadens största yrkesgrupp – eftersom industrimärket låg på 2,2 procent för 2016. Men vi lyckades. Och vi bar under hot om konflikt hem samma undersköterskesatsning mot de privata vårdföretagen i slutet av förra året, dock för kortare tid, så där måste vi fortsätta redan nästan vår. Det glädjande är att vi ser att satsningen lyckades. Våra krav motsvarade 1020 kronor i löneökning – vår utvärdering har i år visat att de som omfattades av undersköterskesatsningen i snitt fick en ökning på 1065 kronor 2016.

En så stor höjning till en så stor grupp på arbetsmarknaden ger avtryck även i den rikstäckande statistiken över skillnaden mellan till exempel kvinnor och män. Det betyder naturligtvis inte att vi är nöjda, lika lite som vi anser oss vara nöjda och färdiga med att förbättra arbetstiderna för busschaufförer.

Kommunal har fortsatt att arbeta för att fler ska få undersköterskesatsningen. I går, måndag, tecknade vi ett avtal för ambulanspersonal. Där ökar lönerna med 6,9 procent på tre år. Det är mer än märket, vilket beror på att medlemmar som jobbar i ambulans är undersköterskor.  Ytterligare ett avtal som vi fått till sedan jag senast uppdaterade bloggen är det med KFO (kooperationens arbetsgivarorganisation) om personliga assistenter. Pengarna blev de samma som på vårdföretagarna: 1642 kronor på tre år. Pengar som ska fördelas och förhandlas om i lokala förhandlingar.  Vi fick också en förlängd uppsägningstid, från dagens 14 dagar till en månad.

Ett avtal vi ännu inte gått i mål med är det som gäller Samhall. Där har nu Kommunal och sex andra LO-förbund varslat om konflikt. För Kommunals medlemmar handlar det i första hand om övertids- och nyanställningsblockad som bryter ut den 12 oktober. Om inte arbetsgivarna i Almega tar sitt förnuft till fånga och går med på en låglönesatsning till Samhalls anställda. Låglönesatsningen har varit en stötesten genom hela avtalsrörelsen. Det är konstigt att Almega tror att LO-förbunden skulle ge upp den nu – när det handlar om löneökningar till de redan lågt betalda anställda på Samhall. Det kommer vi naturligvis inte att göra.

Andra avtal vi arbetar med just nu och som kan komma att bli klara i närtid är trafiken på KFS-området och Almega serviceentreprenad. Vi kämpar också på med hemservice – men där ser det än så länge lite tufft ut. Jag återkommer längre fram med rapporter om hur det går.

Jag kan konstatera att dagarna och veckorna rusar på i expressfart. Utanför förhandlingsrummen är vi är inne i en tid då det blir mörkare och mörkare, både på morgonen och kvällen. Jag ser vintern närma sig och det är absolut inte min favoritårstid. Dessutom blir det här vinterhatet värre för varje år. Men det är bara att bita ihop och ha lite trevligheter på vägen att se fram emot. Hoppas du som läser bloggen också har sådana. Ha en fortsatt bra vecka!