Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

Ketchupeffekten

Nu har det passerat några veckor sedan jag senast uppdaterade bloggen. Men till slut har den äntligen kommit. Då menar jag inte det här nya blogginlägget. Utan ”ketchupeffekten” i avtalsrörelsen,...

Fortsätt läsa

Nu har det passerat några veckor sedan jag senast uppdaterade bloggen. Men till slut har den äntligen kommit. Då menar jag inte det här nya blogginlägget. Utan ”ketchupeffekten” i avtalsrörelsen, den som jag också nyligen pratade med Johan Ingelskog om i vår podcast Förhandlarna, ett ”radioprogram” som hittas på Kommunals hemsida https://kommunal.podbean.com/.

Ketchupeffekten handlar om att det ibland tar stopp. Ketchupflaskan skakas och skakas. Till sist släpper det – och då kommer massor på en gång. Lite så har det blivit nu. Senast jag skrev i bloggen beklagade jag bland annat att flera avtal med KFS, de kommunala bolagens arbetsgivarorganisation, drog ut på tiden, trots att vi i princip var klara. Det var ett vänteläge jag tyckte kändes oacceptabelt, eftersom det inte var upp till oss att det dröjde. Vi väntade på att KFS skulle förhandla klart med akademiker och tjänstemän.

Men nu har det alltså lossnat och vi har blivit färdiga med de flesta av avtalen vi väntat på. Det har handlat om avtal för VA, Parkering, Återvinning, Konsult och service, Fastigheter och näringsliv, Läns och regionmuseer och Musei och arkeologisk verksamhet. Vi har fått till löneökningar i linje med arbetsmarknadens märke på 6,5 procent på tre år. Avtalen innehåller också låglönesatsningar.

En nyhet i flera av avtalen handlar också om möjligheten för anställda att frivilligt avstå semestertillägg för att få längre semester. Avtalet med KFS Vård och omsorg innehåller även en särskild undersköterskesatsning. Det är bra att vi fortsätter med den särskilda undersköterskesatsningen och bra att vi fått till tydliga skrivningar om att den ska betalas ut oavsett titel på den som är utbildad undersköterska och arbetar som det. Vi har även blivit klara med avtal inom Skogs- och lantarbetagivareförbundet (SLA) inom trädgårdsodling.  Om du vill veta mer om vad som gäller just dig och ditt avtalsområde hittar du närmare information på Kommunals hemsida, https://www.kommunal.se/avtal17

Att denna ketchupeffekt nu uppstått betyder naturligtvis inte att vi kan slå oss till ro för sommaren ännu. Vi har flera viktiga avtal framför oss. Vi hoppas att bli klara med KFS- energiavtal och våra avtal inom hästbranschen före semestrarna. Ett bekymmersamt avtal återstår också och det är avtalet för personliga assistenter inom Vårdföretagarna. Vi har förhandlingsdagar inbokade nästa vecka så då får vi se hur det går. Förra året så pausade vi förhandlingarna under juli månad för att återuppta förhandlingarna i augusti. Då vi inte kom överens så fick vi varsla och efter medling så lyckades vi till slut att få ett avtal. Vi hoppas på att den historien inte behöver upprepas, men vi inser att läget är kanske än mer jobbig i år än förra året eftersom man i år sänkte ersättningen från staten, men vi får återkomma om detta den närmaste tiden.

Efter sommaren går också till exempel avtalen för såväl privatanställda bussförare som bussförare inom kommunala bolag ut. Där har vi redan nu växlat avtalskrav med arbetsgivarna. Det handlar utöver lön till stor del om arbetstider där Kommunals medlemmar vill ha större möjligheter till återhämtning. Arbetsgivarna vill snarare det motsatta. Tongångarna känns igen från tidigare avtalsförhandlingar och jag förväntar mig att det kan bli tuffa förhandlingar om arbetstiderna innan vi är i mål.

Jag avslutar där för den här gången, men hoppas återkomma snart igen. Under tiden: för senaste avtalsnytt – följ Kommunals hemsida. Och som sagt: lyssna gärna på min och Johan Ingelskogs podcast.