Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

Inte acceptabelt att det drar ut på tiden

Så här på fredagen kan det passa bra att sammanfatta veckan som gått – och titta fram emot nästa. Om vi för att glädjas åt det lilla börjar med det...

Fortsätt läsa

Så här på fredagen kan det passa bra att sammanfatta veckan som gått – och titta fram emot nästa. Om vi för att glädjas åt det lilla börjar med det positiva: vi har den här veckan träffat några avtal. I onsdags blev vi klara med ett nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Fastigo. Det är ett avtal för medlemmar som arbetar som fastighetsskötare, lokalvårdare mm inom de kommunala bostadsbolagen. Vi träffade ett treårigt avtal med löneökningar att fördela lokalt om 1740 kronor på tre år. Lägstlönerna höjs lika mycket och ersättningarna höjs med 6.5% under samma period.

Vi har i veckan också förhandlat klart pensionsavtalet inom Svenska kyrkan. För Kommunals medlemmar innebär det inga stora förändringar eftersom det nya avtalet bygger helt på premiebestämda pensioner och det har våra medlemmar redan sedan tidigare. Den stora förändringen berör tjänstemän som tidigare har förmånsbestämda pensioner.

Det är många som hör av sej och frågar hur det går på KFS (kommunala bolagens arbetsgivarorganisation). Där har vi tio avtal som redan löpt ut och där medlemmarna väntar på sina löneökningar. Exempel på avtal är vård och omsorg, energi, återvinning, besöksnäring, konsult, service och muséer. Jag kan berätta att vi i princip är klara på flera områden, men vi sitter lite på ”vänt” eftersom KFS förhandlar med akademiker och tjänstemän just nu och det är frågor på bordet som behöver lösas med alla fackliga organisationer. Min förhoppning är att vi nästa vecka kommer ur det här vänteläget och kan komma i mål med avtalen. Det är inte acceptabelt att förhandlingarna drar ut på tiden på det här sättet och medlemmarna därmed måste vänta på sina löneökningar. Men som det är just nu, så har vi hamnat i en situation som vi inte riktigt råder över.

Ett annat vänteläge är Svenska kyrkan och det känns lika frustrerande. Där har det också handlat om att vi fått avvakta tjänstemännen eftersom vi har ett medarbetaravtal. Med det menas att vi har samma allmänna villkor oavsett och att alla fackliga organisationer tecknar ett och samma avtal. I frustrationen så måste nog vi fundera över om en väg att gå är att kräva egna kollektivavtal och lämna medarbetaravtalen åt sitt öde. Det är ingen optimal situationen att alltid, på grund av andra, bli sinkade och få vänta på att få skriva på ett avtal som vi är klara med. Med det sagt: mitt stalltips är ändå att vi blir klara inom Svenska kyrkan nästa vecka. Jag tror det samma gäller Arbetsgivaralliansen skola/utbildning och folkhögskola, men det får jag återkomma om.

Det var lite kort om veckans avtal och avtalsrörelse. Det pågår förstås förhandlingar på flera håll, som exempel inom trädgårdsodling, jordbruk och djursjukvård.  Där har vi en bit kvar, men där avtalen inte heller löpt ut ännu.

Jag återkommer självklart med uppdateringar i bloggen. För senaste avtalsnytt – håll koll på Kommunals hemsida. Och om du inte gjort det: gå gärna in och lyssna på min och Johan Ingelskogs podd ”Förhandlarna”. Fyra avsnitt finns, snart kommer ett till.

Med förhoppning om ett skönt helgväder så önskar jag alla bloggläsare en trevlig helg!