Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

Åtta av tio tycker att undersköterska är ett underbetalt arbete

Nu förhandlar Kommunal med Vårdföretagarna för anställda inom privat äldreomsorg. För oss ligger fokus på att förbättra löner och villkor för landets omsorgsproffs. Vad är Vårdföretagarnas fokus?

Fortsätt läsa

Hittills i år har så många som 150 000 undersköterskor fått rejäla löneökningar tack vare den extra lönesatsning som Kommunal och arbetsgivarorganisationer inom såväl offentlig som privat sektor har kommit överens om under årets avtalsförhandlingar.

Den extra lönesatsningen för undersköterskor är ett viktigt steg för att bryta den värdediskriminering som yrkesgruppen är drabbad av. Före satsningen tjänade en undersköterska i genomsnitt 2 800 kronor mindre än en industriarbetare, med motsvarande utbildning. Varje månad. Det blir mycket pengar under ett arbetsliv. Att det också påverkar pensionen negativt behöver jag väl knappast nämna.

Alla arbetsgivarorganisationer har, som sagt, valt att satsa på undersköterskorna, alla utom Vårdföretagarna som vi förhandlar med just nu. Vårdföretagarna organiserar de företag som driver Sveriges mest lönsamma privata äldreboenden, företag som Vardaga, Humana, Aleris, Attendo och Frösunda.

En undersökning, som Sifo gjorde åt oss i våras, visar att 90 procent av Sveriges befolkning tycker att en undersköterska ska tjäna lika mycket som, eller mer än, en industriarbetare. Åtta av tio tycker att det är ett underbetalt arbete och så många som var tredje skulle till och med vara beredd att avstå hälften av sin egen löneökning till en undersköterska.

Nu har Vårdföretagarna chansen att visa att de inte bara företräder ett särintresse med vinst i fokus, utan istället är för en god vård- och omsorg. En sådan långsiktighet är precis det som en växande och viktig sektor som äldreomsorgen behöver.