Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

När man varken vågar vara sjuk eller skaffa barn, då är villkoren inte okej

Förhandlingarna med Vårdföretagarna om nytt kollektivavtal för de personliga assistenterna, som arbetar inom privat sektor, fortsätter. Från Kommunals sida gick vi in i förhandlingsarbetet fast beslutna att förbättra medlemmarnas löner...

Fortsätt läsa

Förhandlingarna med Vårdföretagarna om nytt kollektivavtal för de personliga assistenterna, som arbetar inom privat sektor, fortsätter. Från Kommunals sida gick vi in i förhandlingsarbetet fast beslutna att förbättra medlemmarnas löner och villkor – det är ett utsatt jobb i en utsatt bransch.

Arbetsgivarna, å sin sida, gick in i förhandlingarna med motsatt mål, nämligen att hålla ner lönerna, ta bort lägstlönerna och försämra den redan svaga anställningstryggheten.

Som ni förstår är det tufft och vi står långt från varandra; medan vi talar om medlemmarnas vardag, om möjlighet att leva på sin lön och arbetstider som går att kombinera med familj och fritidsintressen, så talar arbetsgivarna om marknadskrafter, lönsamhet och vinstkrav.

Vi på Kommunal vet att när man har trygga anställningsvillkor och samma förutsättningar som alla andra på arbetsmarknaden, så har man större förutsättningar att göra ett bra jobb och att ha ett långsiktigt engagemang i sitt arbete – vilket är oerhört viktigt för brukarna, de som behöver assistans för att klara vardagen. Många arbetsgivare har andra prioriteringar, de har ett kortsiktigt fokus med fler visstidsanställda till lägre löner. Det är till exempel vanligt att företagen styr om från fasta anställningar till visstidsanställningar och från heltid till deltid. Det försätter våra medlemmar i en extremt pressad situation.

Jag blir bekymrad när jag pratar med medlemmar som beskriver sin arbetssituation på några av assistansbolagen. Och jag blir upprörd när jag läser deras vittnesmål på www.ärdethärokej.se där de berättar om hur arbetet funkar i praktiken; att man till exempel tvingas arbeta som timanställd, utan fast månadslön, år ut och år in, att man varken vågar vara sjuk eller skaffa barn och hur man måste låna pengar av nära och kära för att ha råd med mat efter det att hyran är betald.

Vi på Kommunal vill att de som jobbar som personliga assistenter inom den privata sektor ska ha löneökningar i samma nivå som resten arbetsmarknaden. Det är inte rimligt att en hel bransch bärs upp av människor som varken vågar sjukskriva sig eller skaffa barn och som inte kan leva på sin lön.

Läs gärna mer om hur välfärden fungerar. På riktigt på www.ärdethärokej.se