Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

Intensivt läge i förhandlingarna med SKL

Det är nu två veckor kvar tills Kommunals kollektivavtal med arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting löper ut, och vi går in i ett väldigt intensivt läge i förhandlingarna.

Vi för konstruktiva förhandlingar med arbetsgivarna, men frågorna vi ska komma överens om är både stora och komplicerade. Det är många delar som ska falla på plats. Det vi ska komma överens om ska dessutom hålla för Kommunals medlemmar en lång tid framöver.

De viktigaste frågorna gäller heltid som norm, ett nytt löneavtal, en reallöneökning åt alla medlemmar och utöver det en extra löneökning åt undersköterskorna.

  • Heltid som norm innebär att arbetsgivaren ska erbjuda heltidstjänster och att det är arbetsgivarens ansvar att se till att personalen orkar jobba heltid. Arbetsorganisationen, totalbemanningen och arbetstidens förläggning måste utformas för att personalen ska kunna jobba heltid. Personalen ska alltså INTE tvingas jaga ihop sina egna heltider genom delade turer (flera pass med obetalda håltimmar mellan), långa arbetspass och tät helgtjänstgöring.
  • Ett nytt löneavtal måste vara tydligare än idag. Vi vill ha ett löneavtal som gör det tydligt för varje medlem varför man får den lön man får och vad man ska göra för att påverka den. Löneavtalet måste även ge Kommunal inflytande att förhandla om lönekriterier och lokala lönesystem. Yrkesutveckling ska ge löneutveckling.
  • Det kommer att saknas 160 000 undersköterskor år 2035 om vi inte gör något nu. De flesta vill att det ska finnas bra och professionell omsorg när vi själva och våra anhöriga behöver det. En förutsättning är att arbetsvillkoren blir bättre så att fler väljer yrket undersköterska. Därför måste vi satsa extra på just denna grupp.
    En verkstadsarbetare tjänar 2800 kronor mer i månaden än en undersköterska, trots att de har lika lång yrkesutbildning. Verkstadsarbetaren antas vara en man och tjänar därför mer än undersköterskan som antas vara en kvinna. Det är dags att börja bryta denna systematiska värdediskriminering av kvinnodominerade yrken.

Det här är enormt stora frågor, och det är ett enormt stort arbete att komma överens med arbetsgivarna. Det är inte bara ett avtal det gäller i förhandlingarna med SKL. Det är tio olika avtal där förhandlingar just nu förs parallellt.

Jag och alla andra som förhandlar för Kommunals räkning är tacksamma för allt stöd vi får från medlemmarna. Vi känner er styrka i ryggen! Jag återkommer så fort vi har mer information att ge.

Lenita Granlund vid möte med avtalsdelegationen för Sveriges Kommuner och Landsting 14 april 2016.

Här pratar jag med medlemmarna i avtalsdelegationen för förhandlingarna med Sveriges Kommuner och Landsting när delegationen träffades igår 14 april.