Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

De tycker inte att du är värd mer än en biobiljett och en läsk!

Det går bra för Sverige! Jag läser om det i tidningar och ser det på tv, varje dag.  Ungdomsarbetslösheten sjunker, tillväxten ökar, exportföretagen rapporterar om högre orderingång och vinsterna i...

Fortsätt läsa

Det går bra för Sverige! Jag läser om det i tidningar och ser det på tv, varje dag.  Ungdomsarbetslösheten sjunker, tillväxten ökar, exportföretagen rapporterar om högre orderingång och vinsterna i företagen slår nya rekord. Även kommunerna får allt bättre ekonomi.  När det går bra för Sverige erbjuder arbetsgivarna inom Svenskt Näringsliv löneökningar på 0,5 procent.

För en vanlig medlem i Kommunal skulle motsvarande ökning räcka till en biobiljett och en läsk!

Det är lika bra att säga som det är, detta är ett skambud. När det går bra för Sverige är det ju rimligt att de som är med och arbetar ihop vinsterna, de anställda, får ta del av resultatet. Men icke.

Problemet med en politik där vinsterna i ett företag ska gå till några få är flera. För det första är det orättvist. För det andra så minskar efterfrågan i ekonomin när bara ett fåtal kan konsumera mera.  Jag menar, hur många nya bilar och tv apparater kan en person köpa egentligen? Om ingen har råd att köpa varorna eller tjänsterna som säljs, hur går det då för företagen? Om majoriteten av välfärdsarbetarna får löneökningar som räcker till en biobiljett och läsk, kommer det givetvis att gå sämre för företagen. Det kan inte vara svårt att förstå.

Så jag undrar hur de egentligen tänkte, på Svenskt Näringsliv, när de lämnade över budet på 0,5 procent i löneökning.

Vi står onekligen långt ifrån varandra i årets avtalsrörelse och jag kan konstatera att det kommer bli tuffa förhandlingar under våren.

Medlemmarna är värda mer än en biobiljett och en läsk