Sök

Avtalsbloggen

Lenita Granlund om att vara avtalssekreterare för nordens största fackförbund.

Arbetstider, jour och ob-tillägg heta frågor

Inga kommentarer

Jag kommer framöver att då och då bjuda in gästbloggare, allt under tema avtalsrörelsen såklart. Här kommer ett inlägg från Ellinor Perlefelt som var med när flera avtalsdelegationer träffades på Marholmen nyligen.

Prioriteringar
Arbetet inför avtalsrörelsen 2013 är redan igång. Kommunal har över 60 olika kollektivavtal som ska förnyas nästa år. Inom varje avtalsområde finns det en referensgrupp med medlemmar som jobbar i yrket. Den gruppen, tillsammans med förhandlande ombudsmän som kan branschen, kallas för avtalsdelegation. De tittar på de förslag till förbättringar som kommit in från medlemmar och gör en prioritering av vilka frågor som är viktigast att kämpa för i denna avtalsrörelse. I år går delegationen igenom både nya förslag och de som kom in till förra avtalsrörelsen. Det beror på att de flesta av avtalen som tecknades 2011 blev ettåriga.

Så här såg det ut nyligen när några avtalsdelegationer för djur och natur, golf, trafik, privat vård och personlig assistans med flera träffades för att göra en första prioritering bland de förslag som kommit in.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovan: Här diskuterar delegationen för bussförare vilka krav som medlemmar inom trafiken vill att Kommunal ska driva. Kring 400 avtalsförslag har kommit in till detta avtalsområde. Främst handlar det om rätt till ostörd rast, högre ob-ersättning, längre dygnsvila, ökad trygghet vid upphandlingar och mycket mer därtill.

delegation2 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovan: Avtalsdelegationen för avtalen med Bussarbetsgivarna.

delegation3 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovan: Här är medlemmar från golfbranschen. De jobbar på golfbanor och diskuterar de förslag som kommit in till avtalsområdet SLA Golf. Språket i avtalet måste hänga med utvecklingen i branschen, bland annat diskuteras de olika yrkestitlarna inom golf. Andra viktiga frågor är arbetskläderna – ”Vi får ärva gamla arbetskläder i fel storlek för det står inget om att de ska vara nya”-, och den ojämna arbetstiden som är mycket påfrestande för anställda på golfbanor.

delegation4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovan: Avtalsdelegationen för personliga assistenter har flera nya ledamöter med i denna avtalsrörelse. Här har man haft en genomgång av deras roll i arbetet med att hitta personliga assistenters absolut viktigaste krav. Diskussionerna går varma under grupparbetet! Är det ökad anställningstrygghet, regler för jourarbete eller något annat som är viktigast? ”Ja vi kanske har en månad, men arbetsgivarna anger ju ändå alltid särskilda skäl så att man får gå på 14 dagar”.

Efter två intensiva dagar har grupperna gjort sina första prioriteringar. Nu överlämnas de till förhandlande ombudsmän som ska presentera resultatet för Kommunals förbundsstyrelse. Om några månader träffas delegationerna igen. Då kanske läget har förändrats och beslut behöver omprövas. 

Gästbloggare: Ellinor Perlefelt, förbundskontorets kommunikationsenhet

Innan du kommenterar, läs våra regler för kommentarer.