Sök

Annelie Nordström

Kommunals ordförande 2010 – 2016 skrev om sin vardag, möten och arbetsplatsbesök.

Brukare och företag har all makt – är det rätt?

18 kommentarer

Den här veckan gör jag arbetsplatsbesök hos medlemmar i Kommunal som arbetar som personliga assistenter. Ja, inte på deras arbetsplatser förstås. Vi träffas på Kommunals lokalavdelningskontor i Stockholm. Medlemmarna har alla jobbat ganska länge som personliga assistenter, de vet vad de pratar om. Deras berättelser föder en blandning av glädje och förskräckelse. Mest förskräckelse.

”Jag älskar mitt jobb, men min chef hatar mig.”

”Min brukare och jag har bra grabbsnack, men jag kan inte försörja mig på jobbet.”

”Pojken är tio år och tung, föräldrarna kräver att jag ska bära honom.”

”Jag har varit visstidsanställd på fritids, på kortidsboende, som personlig assistent men får aldrig ett fast jobb.”

”Jag jobbar åtta timmar i sträck och har inte en chans att dra mig undan ens ett par minuter, min brukare suger ur all min energi.”

”Jag har massor av jourpass, då sover jag i vardagsrummet, men kan inte lägga mig förrän min brukare och tonårsbarnen kommit i säng.”

”Jag sover på en madrass i en garderob.”

”Jag jobbar två dygn i sträck, det är så brukaren vill ha det.”

Sammi, Krista och Pamilla gillar sina jobb men det är en hel del problem också.

De här medlemmarna gillar sina jobb men det är en hel del problem också. Obs! Det är inte personerna på bilden som står för citaten i bloggtexten!

Många personliga assistenter känner sig som pigor, hembiträden eller ibland nästan som slavar åt brukarna och deras familjer. Det kan aldrig vara rätt. Så här kan det inte fortsätta, det är något fel i systemet.

”Om jag vägrar att göra något av det brukaren kräver av mig, vill inte företaget ha kvar mig.” Brukaren eller dess anhöriga hotar att byta till ett annat assistentföretag om de inte får som de vill. De har en väldig makt. Företagen gör sig hellre av med personalen än blir av med brukaren.

Kommunerna är inte heller särskilt bra arbetsgivare – de slirar en hel del i hur de använder kollektivavtalen. Jouravtalet ska bara användas när det inte finns planerade arbetsuppgifter på natten. Men med åren har många kommuner tänjt på det. De lägger in återkommande omvårdnadsarbete flera gånger på natten, utan att avskaffa jouren och införa vaken nattbemanning.

De personliga assistenterna är hela tiden i underläge. De riskerar alltid att förlora jobbet om de ställer krav. De gör att assistenterna som jobbar hos samma brukare inte klarar att hålla ihop.

Just här finns en av Kommunals viktigaste uppgifter: Att peppa personliga assistenter att våga gadda ihop sig. Om alla som jobbar hos samma brukare ställer rimliga krav på var gränsen går för deras jobb ­– begär lyfthjälpmedel, vettig sovplats och annat – så kommer inte brukare att kunna styra och ställa på samma vis. Inga arbetsgivare, varken offentliga eller privata, vill ju tvingas byta ut alla personliga assistenter på en gång.

Så gadda ihop er och organisera er, ni har inget att förlora!

(Obs! Det är inte personerna på bilden som står för citaten i blogginlägget.)

Innan du kommenterar, läs våra regler för kommentarer.

 • s

  Precis då hade jag oxå det, sa upp mig eftersom cheferna hellre sparkade mig än att ta tag i problemen, katastrof helt enkelt

  • ledsen

   Hej. I fredags blev jag uppsagd utan förvarning eller någon som helst förvarning. Jag är chockad och sårad men lite förbannad med. 14 dagars lön får jag visserligen men sen då ?

   • Hej Ledsen! Jag förstår att det känns både upprörande och tråkigt. Hör av dig till ditt lokala fack, de kan hjälpa dig att kolla så att uppsägningen gått rätt till. Kontaktuppgifter finns här: http://www.kommunal.se/Kommunal/Kontakt/karta/, eller ring 010-4427000.

    I övrigt kan jag lova dig att Kommunal fortsätter kämpa för att personliga assistenter ska få bättre villkor. Är du medlem? I så fall kan du vara med och föreslå förbättringar i avtalet inför nästa års avtalsförhandlingar. Gå in på den här länken: http://www.kommunal.se/Kommunal/Medlem/Avtalsrorelse/Avtal16/ eller ring Kommunal Direkt på 010-4427000.

   • jessica

    Det är tråkit att höra tycker jag. Hoppas du är medlem i kommunal. Tycker du skall höra av dig till din sektion. Det finns så olika brukare/ arbetsledare . Vissa tar inte personalansvar. Andra är Bra och tar sitt ansvar. Hoppas du finner ett nytt jobb snart. Kram

 • Lena Nyberg

  Tragisk läsning. Vad gör kommunal åt vår situation.

 • irre

  jag själv är brukare och har assistenter som har varit hos mig i länge och en person har arbetat 11 år ca. Det är brist på utbildning för brukare samt för dåliga löner vilket inte vi kan påverka utan det är facket som ska strida för lönerna. Dessutom är reglerna för resor inom yrket dvs om jag åker bort och assistenten skalll åka till mig då betalar man enbart 50 kr/tim för kanske fyra fem timmar restid. Jag anser att man inte kan skylla på brukare eller bolaget helt utan det faktiskt är kommunal som måste höja statusen på arbetet som sådan. Det är faktiskt så att har vi inte assistenter så blir vårt liv lidande och det är definitivt ett viktigt arbete assistenter har och det är inte ett lätt arbete och jobba i ett privat hem… Kommunal ni har ett stort ansvar och trycka på och se till att både utbildningar och löner blir bättre för er yrkesgrupp. hälsningar en brukare… som gått arbetsledarutbildning…

 • Anita Pallase

  Det ör självklart inte OK att bli utnyttjad och känna sig osäker på sin arbetsplats .Men detta är ett problem som cheferna har ansvar för att lösa .Lagen ger inte brukaren rätt att utsätta assistenterna för farliga lyft, rätt att ta bort pauser eller annat som bryter mot arbetsmarknadens lagar .En välutbildad, trygg chef vågar sätta gränser mot brukaren utan att kränka brukarens rätt till sitt eget liv. Brukaren förlorar inte rätten till att bestämma över sitt liv för att vi följer arbetstidslagen eller kräver rätt hjälpmedel. Om brukaren vill byta bolag så fine, låt honom/henne gå!!

 • Annika

  Jag tycker vi alla ska ”gadda” ihop oss. För att assistenter ska ha en rimlig arbetssituation måste politiker ge ekonomiskt utrymme för vettiga boenden för den som behöver personlig assistans. Jag reagerar STARKT mot liknelkser med pigor och slavar. Personlig assistans kräver oerhört mogna, inkännande arbetstagare med god integgritet och ansvarskänsla. Det som behöver stärkas är assistentens grundutbildning i arbetsmiljö och arbetsmarknadsrätt. Cheferna borde vara intresserade av låg personalomsättning och Kommunal borde jobba med att förbättra anställningsformerna. Vi är helnöjda med våra assistenter och vi jobbar tillsammans med dem för allas bästa. Utan dem stannar vår vardag. Det vi haft problem med (tidvis) är chefer, habkonsulter och byråkrater.

  Annika – mamma till dotter med 24-timmars assistans.

 • Bengt Elmén

  Ja, jag har gjort vad jag har kunnat för att förbättra mina assistenters arbetsmiljö, men de flesta bara gnäller och klagar ändå: http://www.youtube.com/watch?v=GaiNwFNv4Fs

 • jessica

  Snacka om att dra alla assistenter och brukare över en kan. Absolut vill jag att så många som möjligt skall vara medlem i kommunal. Men det finns bra arbetsplatser också. Döm inte ut oss alla. Bara för att vi är assistenter och jobbar i den privata sektorn. Det finnu problem i alla yrken. Man måste hitta lösningen. Men att prata ner oss så här är fel. Du borde kanske träffa dem som både har det bra med sin brukare och har en lön som de kan leva med. Vill man se det negativa bara så är det lätt. Men visst det finns mycket att jobba med och blir det mer medlemmar så får vi mer att säga till om.

 • Var roligt med alla kommentarer som visar engagemang från
  många i den här frågan!

  Självklart vet jag att många personliga assistenter har det jättebra på jobbet. Tack och lov finns det bra arbetsgivare i branschen. De löser problem som uppstår på ett sätt som gagnar både brukare och assistenter och förstår att det ingår i arbetsgivaransvaret att värna arbetsmiljön, leda och fördela arbetet och främja yrkesutvecklingen för de anställda. Men tyvärr är det långt ifrån alla arbetsgivare som tar det ansvaret. Personliga assistenter är en utsatt yrkesgrupp och beskrivningarna som jag citerar i mitt blogginlägg är inte ovanliga.

  Det kanske största problemet är de osäkra anställningsvillkoren. Personliga assistenter anställda av privata företag omfattas inte av lagen om anställningsskydd. De flesta personliga assistenter är anställda på viss tid så länge uppdraget varar. Anställningsformen regleras i kollektivavtal istället för i LAS eftersom brukaren genom en annan lag, LSS, ges möjlighet att själv välja sin assistent. Det innebär att om kemin inte stämmer eller om det skär sig på något sätt kan man som arbetstagare får gå på dagen med endast 2 veckors lön.

  De där två veckorna fick vi förresten kämpa hårt för i förhandlingar. Det är för lite, men betydligt bättre än det var förut när assistenterna kunde få gå på dagen utan varken uppsägningstid eller lön.

  Arbetsmiljön kan också vara under all kritik för de personliga assistenterna. Arbetsmiljölagen och LSS ska löpa parallellt – båda lagstiftningarna är lika starka. Arbetsplatsen är i brukarens hem som måste utformas så att ingen assistent utsätts för psykisk eller fysisk ohälsa eller fara. Om arbetsmiljön inte är ok måste det finnas en arbetsledning (som inte är brukaren själv eller anhörig) att lyfta arbetsmiljöproblemen med.

  Kommunal arbetar självklart med att förbättra villkoren för personliga assistenter och har fått igenom förbättringar avtalsvägen under senare år. Vi jobbar också för att skapa mötesplatser regionalt där personliga assistenter får diskutera frågor som rör arbetsmiljö, yrkesutveckling och arbetsmarknad inom sitt yrke. Det är ju svårt att göra annars när man sällan träffar kollegor. Dessutom jobbar Kommunal förstås för att höja statusen på detta viktiga yrke.

 • Pingback: Villkoren för personliga assistenter måste bli bättre - Annelie Nordström()

 • Ewa Juneborg

  Om man liknar sitt jobb som personlig assistent med pig- och slavarbete har personen valt fel jobb och det är inte dags att ”gadda” ihop sig. Fruktansvärt dumt uttryck av en vuxen människa som Anneli Nordström! Ifrågasätter Nordströms kompetens i och förståelse för människors lika värde och rätt när hon uttrycker sig så arrogant. ”Gadda” ihop sig mot en grupp som är i underläge och vars hela kraft går till att få behålla sin assistans när politiker och medier bara plockar fram skandaler. Söker man och tar jobb som personlig assistent ingår det att hjälpa brukaren så att denne kan leva ett så vanligt liv som möjligt. T.ex. städa, tvätta, vattna blommor, ta fram saker, vara brukarens förlängda arm. Ja, ser man inte det sociala och mänskliga värdet och djupet i arbetet som personlig assistent – att man gör de här arbetsmomenten för att sin medmänniska har rätt till ett drägligt liv, utan jämför det med piggöra – då är det fel person på fel plats.

  • Hej Ewa!

   När jag skriver ”gadda ihop sig” så menar jag såklart inte
   att assistenterna ska gå ihop mot brukaren. Däremot menar jag att assistenterna, som på vilket annat jobb som helst, har rätt till en god arbetsmiljö och rimliga arbetsvillkor och att de kan behöva stötta varandra – och ta stöd av Kommunal – så att de får det.

   Jag tror inte vem som helst tar jobb som personlig assistent, det är i de flesta fall personer som, precis som du skriver, ser ett socialt, mänskligt värde och djup i jobbet. De flesta personliga assistenter har en bra relation till brukaren och trivs med sitt arbete. Att det trots det finns alltför många personliga assistenter som känner sig som pigor eller slava beror tyvärr ofta på hur de blir behandlade av brukarens anhöriga.

   Personer med funktionsnedsättning ska självklart ha rätt att
   själva bestämma över sina liv och ha makten över sin vardag. Men det får inte leda till ohälsa eller fara för den personliga assistenten. Brukarens hem är assistentens arbetsplats och måste därför utformas så att ingen assistent utsätts för psykisk eller fysisk ohälsa eller fara.

   Det händer faktiskt att brukaren eller brukarens familj
   alternativt gode man ställer som krav att inga förflyttningshjälpmedel får användas. Efterfrågas hjälpmedel av de personliga assistenterna eller arbetsgivaren är det inte ovanligt att brukaren eller de anhöriga anser att relationen mellan brukare och personlig assistent inte fungerar längre.

   Det är inte orimligt att ställa krav på en bra arbetsmiljö
   för personliga assistenter, exempelvis att vid behov använda förflyttningshjälpmedel och ha vettiga sovplatser vid jour. Risken är ju annars att den personliga assistenten skadas, många gånger för resten av livet och brukaren tvingas byta assistent på grund av det.

   I dessa fall är det Kommunals roll att peppa personliga assistenterna att våga ”gadda ihop sig” och ställa krav på åtgärder som bidrar till en god arbetsmiljö. Hoppas jag lyckades förklara lite bättre vad jag menar med uttrycket ”gadda ihop sig”.

 • Sara

  Hur ska man kunna gadda ihop sig om man har tystnadsplikt att inte får nämna något alls till arbetsgivare el till arbetskamrater. Vi arbetar en i taget.

  • Hej Sara! Ni som arbetar hos samma brukare kan prata
   ihop er med varandra och ställa gemensamma krav till förbättringar till er chef. Det finns inget som hindrar att ni träffas på er fritid för att prata.

   Ett bra tillfälle att ta upp de problem ni har och ge förslag till förbättringar i arbetsmiljön är om ni har arbetsplatsträffar eller personalmöte. Om ni inte har arbetsplatsträffar eller om det inte känns okej att ta upp problemen med arbetsgivaren – kontakta Kommunals huvudskyddsombud om du är kommunanställd eller det regionala skyddsombudet om du är anställd i ett privat företag. De kan då hjälpa dig och dina arbetskamrater att driva frågan om en förbättrad arbetsmiljö. (För att få tag på dem, ring Kommunals växel, kontaktuppgifter finns här: http://www.kommunal.se/Kommunal/Kontakt/karta/)

   Vad det gäller tystnadsplikten så du får prata med ett skyddsombud om dina arbetsmiljöproblem, men inte röja brukarens identitet eller lämna uppgifter som gör att brukarens identitet röjs.

   Personliga assistenter har rätt till en god arbetsmiljö och rimliga arbetsvillkor, precis som alla andra. För att det ska bli bra på arbetsplatsen kan ni behöva stötta varandra och ta stöd av Kommunal.

 • jessica

  Systematik arbetsmiljöarbete Är något som gäller oss alla. Arbetsgivaren har ekonomisk och ansvaret att gällande lagar följs Och att utbildning utförs. Vi arbetstagare har ansvaret att säga till när något är fel eller brister i arbetsmiljön. Även vi måste följa lagar och regler. Om alla kunde förstå hur viktig detta är så underlättar det för alla.

  Som personligass så gäller det samma regler och lagar. Finns del fel och brister i arbetsmiljön skall det sägas till arbetsledaren och denna skall åtgärder det. Görs inte det. Går man vidare .

 • Jenny

  Efter att ha läst vissa personliga assistenters reflektioner, så tar jag tillfället i akt och belyser detta spörsmål från en brukares synfält.

  Att jobba som PA är ett svårt yrke. Detta på grund utav den intimitet i vården som vanligtvis är påkallat. För mig som brukare så ser jag inget positivt i att en för mig okänd person, skall utföra intim hygien. Dock så är det som så, att man får arbeta utifrån de förutsättningar som råder och försöka hjälpa varandra (brukare-assistent) till att vara så smidig som möjlig. Mina assistenter har ett eget rum i villan, där de får vila under rast samt sova under vak nätter. Rummen är på ca 15 kvm och utrustade med en Dux säng, skrivbord, bärbar dator samt en platt tv med 100+ kanaler. Personalen har åxå en egen toalett på övervåningen där deras vilorum ligger. Jag har ordnat detta så här, för att assistenten skall kunna få egen tid/plats under sina raster och nattjour. Jag använder mig utav en ringklocka för att påkalla deras assistans och om den är tyst, så står det assistenten fritt att utföra det denne önskar. Till dags dato så har det fungerat smärtfritt.

Recent Images Plugin developed by YD