Zara Leghissa

Kommunal Norrbottens ordförande bloggar om möten med människor och det fackliga arbetet. Med medlemmens fokus.

”Facket är vår stöttepelare”

”Gällivare: En ort som präglas av gruvorna och dess framfart. Med stor portion glädje och med samklang av vemod fixar vi det mesta. Med Europas största koppargruva och med en kvalitetsmässigt världsledande järnmalmsproducent är det blandningen av detta samt tillgången till Dundrets lågfjäll och den övriga naturen som format vår identitet. Ett samhälle som många gånger tvingats till förändring men som ger mycket om man är villig att ta emot” - en röst ur Arbetarrörelsen

Att färdas i Malmfälten är en ynnest vintertid. Man omges av höga snötäckta fjäll och jag känner mig omfamnad av naturen.

Jag är i Gällivare. Staden, som likt Kiruna, ska flyttas på grund av gruvdriften. Staden som står inför förändring, stadsomvandlingen är påbörjad.

Jag besöker Strandvillan, ett socialt stödboende som är relativt nyöppnat. Här finns 14 boendeplatser och 15 anställda. De arbetar dygnets alla timmar och de har även jour vissa arbetsskift. Undersköterskor samt skötare är yrkeskategorier som dominerar.

Karin och Ola.

Jag får en pratstund med Karin Mattisen och Ola Isaksson som jobbar här på Strandvillan. Ola har tidigare arbetat inom handel och kontor och sadlade om till vård och omsorg år 2000 vilket han inte ångrat. Tvärtom.

De berättar om deras intresse att arbeta med människor. Den ena dagen är inte den andra lik. De beskriver arbetet med problemlösning vilket kräver nytänk och flexibilitet i yrkesutövningen och som de anser är en förutsättning för kvaliteten i verksamheten.

”Jag har tidigare arbetat inom personalpoolen som innebär att jag fått täcka upp vid frånvaro av personal inom socialförvaltningen och ett begränsat område, vilket varit väldigt lärorikt och har stärkt mig i min yrkesroll” säger Ola.

Och visst finns även utmaningar men deras förhållningssätt är positivt inför det fortsatta arbetet på det nya stödboendet. Ola och Karin berättar att stöd och tryggheten för de boende är mycket viktigt och kan ibland vara svårt men de gillar utmaningar och tycker om när det händer saker.

”Kontinuerlig kompetensutveckling, spetsutbildning och handledning är jätteviktigt och en förutsättning för att vi ska kunna utföra ett bra arbete” säger Karin.

Personalen har många tankar och synpunkter på deras arbetsvillkor. Om schema, tid för återhämtning, kommunikationen mellan yrkesprofessionerna. Allt för att höja kvaliteten i omvårdnaden och för deras yrkesutveckling.

De trivs med sitt arbete och sina arbetskamrater. De tycker att facket är viktigt.

”Kommunal är vår stöttepelare och vårt bollplank. Om inte facket fanns, skulle vi stå oss slätt. Hela Gällivare pratar om den kamp Kommunal för mot arbetsgivarens urusla schemaförslag och vi är solidariska inom fackföreningsrörelsen och stöttar varandra.”

De tar striden när den uppstår. Tillsammans.

De är goda ambassadörer för sitt yrke och för verksamheten de verkar i.

De värnar om sitt Kommunal.