Zara Leghissa

Kommunal Norrbottens ordförande bloggar om möten med människor och det fackliga arbetet. Med medlemmens fokus.

Hemtjänstens dag

Idag firar vi Hemtjänstens dag.

Välfärdsarbetarna som arbetar i denna bransch fyller en enormt viktig uppgift men som alltför sällan uppmärksammas. De bryter ensamhet för många äldre och sjuka och är ofta enda sociala kontakten för dem.

Kommunals medlemmar som arbetar inom hemtjänsten beskriver fördelarna med sitt arbete som flexibelt, friheten och att den ena dagen inte är den andra lik, att de gör skillnad för de äldre och sjuka de vårdar genom att ge stöd, vara lyssnande, uppmuntrande och mänsklig värme.

De är tusenkonstnärer som färdas över land och hav, i vått och torrt, i bitande vinterkyla och hög sommarvärme. De färdas i bil, buss, båt, på skoter, på cykel och till fots.

De arbetar dygnets alla timmar, året runt, jul som midsommar, helg som vardag. De trixar och fixar för att ingen ska glömmas bort, med brukarens fokus.

Pernilla, Susanne och Gabrielle arbetar inom hemtjänsten i Arjeplog.

IMG_1380Beata, Inger, Annelie, Leif1

Arbetet kräver självständighet, kunskap och lösningar.

För att detta ska möjliggöras, krävs förutsättningar.  Knappa resurser, otrygga anställningar, arbetstider och scheman som leder till ohälsa och felstyrd verksamhet är inte vad denna verksamhet behöver. Nej, lyssna på proffsen istället, låt de vara delaktiga och påverka sin arbetssituation!

IMG_0634JonasBrittaEvaAOhtj

IMG_1383htj jokkmokk1

 

De är yrkesskickliga och stolta.

De värnar om människan.

De vill vara goda ambassadörer.

De vill höja statusen på yrket.

De är proffsen som kräver att få vara proffs.