Zara Leghissa

Kommunal Norrbottens ordförande bloggar om möten med människor och det fackliga arbetet. Med medlemmens fokus.

Vem är det som rör om i grytan?

Åskan och regnet hänger i luften. Det är varmt. Jag beger mig till Björknäsgymnasiets kök i Boden där jag träffar Malin och Noo.

De tar en paus i matlagningen och tar sig tid att sitta ner i lugn och ro med en kopp kaffe. Det är relativt lugnt och tyst eftersom eleverna fortfarande har sommarlov.

Björknäsgymnasiets kök tillagar som mest ca 3 200 portioner mat varje dag till elever under läsåret, förskolor och äldreomsorgen. Flertalet levereras till mottagningsköken inom utbildningsförvaltningen. I Björknäsgymnasiets kök arbetar 11 kockar, alla har heltidsanställningar.

2 gånger per år kokar de egen palt och när det är fettisdag, bakar de egna semlor. Det är personalens som initierat detta och det uppskattas av gammal som ung.

IMG_1466 (2malinNoo)

Malin, 30 år, och Noo, 54 år, är kockar till yrket. Malin har arbetat i branschen i ca 10 år och Noo i 4 år.

Varför kockyrket?

”Vi gillar att laga mat” säger de.

”Jag har fått med mig det hemifrån. Jag tyckte redan som liten om att röra om i grytan och provsmaka maten” berättar Malin.

”Det bästa med yrket är att arbetsuppgifterna är varierande. Vi växlar mellan matlagning, disk och att hantera beställningar. Vi har ett arbetsschema som innebär att alla jobbar med alla vilket är bra, vi lär känna varandra. Kontakten med eleverna är väldigt viktigt. Vi får feedback från dem och den är positiv.”

Personalen medverkar i kostrådet som hålls två gånger per år. Då planeras matsedel för läsåret i samverkan med elever och kostenheten. Eleverna bjuds in till studiebesök för att öka samverkan och för att de ska få en inblick i processen innan maten serveras och under vilka förutsättningar det sker.

De trivs med att laga mat, speciellt till äldreomsorgen. ”Det är mer variation. Vi lagar två olika rätter varje tillfälle så de äldre kan välja vilken rätt de vill ha. Maten, som till största delen består av husmanskost, är riktigt god” sägen Malin. De vill kunna laga lite lyxigare mat till de äldre, t ex till nyår. ”Vi är rätt styrda av ekonomi och en del råvaror är dyra men får verksamheten större budget för att öka utbudet på maten så kan det inte vara några problem” tillägger de.

Malin är skyddsombud på arbetsplatsen och även huvudskyddsombud.

”Facket är bra. Jag får det stöd jag behöver för att kunna verka i mitt fackliga uppdrag. Kommunal är tillgängligt och som ombud nyttjar jag mina kunskaper jag fått via utbildningar vilket bidrar till förbättrade arbetsvillkor för mina arbetskamrater och branschen” säger hon. De har efter en tids påtryckningar fått bukt med mögelskador på arbetsplatsen. Arbetsmiljön inom kök är riskfylld. Det är varmt, fuktigt och bullrigt. Halk-, belastnings- och brännskador är vanligt förekommande. Allergier kan lätt uppstå eftersom de är ofta i kontakt med vatten och rengöringsmedel och de utför tunga lyft. Stundtals är arbetsbelastningen och stressnivån väldigt hög. ”Maten ska lagas när den ska lagas. Då är det fullt ös” säger Malin.

”Det är viktigt med kommunikation och lyhördhet från arbetsgivaren. Vår yrkeskår är viktig, elever och äldre behöver god och näringsriktig mat för att orka dagens utmaningar och för att må bra. Vi är lika viktiga som övrig personal inom utbildningsförvaltningen men vi upplever inte det alltid, vi känner oss osynliga” berättar Malin.

Malin och Noo berättar om svårigheterna att rekrytera kockar samtidigt som stora pensionsavgångar ligger nära i framtid.

Kock är ett bristyrke i Norrbotten och landet. För att höja statusen och göra yrket attraktivt, behövs heltidstjänster. Det ofrivilliga deltidsarbetet förekommer i alltför stor utsträckning idag. Möjligheten till utbildning och utvecklig i branschen behövs också, behovet av att få lära sig mer om dieter, specialkost och ergonomi är stort samt att få utbildning i olika tillagningsmetoder. En bra lön är en förutsättning för att göra yrket attraktivt. Kommunal har de senaste åren drivit frågan om validering för befintlig personal och för de kommuner som genomfört detta har det blivit en framgång, det är viktigt att tillvarata den personal som finns.

”Vi måste få bättre arbetsvillkor och en bra lön! Heltid ska vara norm, lönen höjas och arbetsmiljön måste bli bättre för att vi ska kunna orka arbeta fram till pensionen och få ungdomar i yrket” säger Malin och Noo.

De har yrkesstolthet.

De värnar om framtiden.

De ger inte upp.

De är Kommunal.