Zara Leghissa

Kommunal Norrbottens ordförande bloggar om möten med människor och det fackliga arbetet. Med medlemmens fokus.

Ett rum fyllt med kraft

Det är fredag och dag 2 av första steg-utbildningen för arbetsplatsombud i Kommunal Norrbotten.

Energin är hög bland de 25 deltagarna. Skratten avlöser varandra och blandar sig med allvar.

En sak är de överens om – de vill göra skillnad, de vill bygga Kommunal stort och starkt.

IMG_0068AO30 sept

”Jättebra att värdediskrimineringen för kvinnodominerade yrken lyfts upp på bordet, det är inte en dag för tidigt! Undersköterskorna har halkat efter i lön alldeles för länge nu, lönerna måste höjas. De delade turer och de långa arbetspassen måste bort, idag får vi välja mellan varannan helg eller färre helger men med fler långa skift eller delade turer. Det är som att välja mellan pest eller kolera. Dessa arbetsvillkor höjer inte statusen på yrket direkt” säger de. ”Hur ska någon vilja utbilda sig och arbeta som undersköterska eller barnskötare när arbetsgivare och politiker hela tiden pratar om och satsar på lärare, läkare och sjuksköterskor? Våra yrkeskategorier är jätteviktiga! Det kräver utbildning och personlig lämplighet då vi arbetar nära brukarna och barnen, tillsammans med anhöriga, vi fyller en viktig funktion.”

De upplever att cheferna inte är lyhörda. Arbetet med riskbedömningar innan förändringar på arbetsplatsen sker, förekommer mycket sällan. ”Vi får veta att besluten är fattade, vi får inte vara delaktiga, ingen dialog förs med oss som arbetar i verksamheterna” berättar de.

Det råder frustration på deras arbetsplatser. De älskar sina jobb men de känner inte nöjdhet när de går hem efter arbetsskiftet. De har lång erfarenhet inom sina yrken. De är stolta.

Vi pratar om vårt samhälle. Hur det ser ut i dag. Om största utmaningen.

”Vår största utmaning är att motverka den ökade rasismen. Egoismen och bristen på solidaritet ökar. Det är, turligt nog, sällan vi hör främlingsfientliga och rasistiska uttalanden på våra arbetsplatser men det skrivs otroligt mycket på sociala medier”.

Frihet. Solidaritet. Rättvisa. Demokrati. Allas lika värde.

Dessa 25 fackliga företrädare, valda av sina arbetskamrater och medlemmar inom Kommunal, brinner för sina frågor på arbetsplatsen och i samhället.

De vill få verktyg och kunskap att förbättra arbetsvillkor för sina arbetskamrater och medlemmar på arbetsplatsen. De vill förändra samhället.

Nästa år är det avtalsrörelse.

Vi är taggade.

Vi har kraften.