Zara Leghissa

Kommunal Norrbottens ordförande bloggar om möten med människor och det fackliga arbetet. Med medlemmens fokus.

”Det är fördjäkligt!”

15 medlemmar sitter i köket på Kommunal i Boden. Vi äter lite gott och Anna-Lena Blomqvist, sektionsordförande, hälsar oss välkomna. Det är After Fack och vi är taggade inför kvällens tema; skriva avtalsförslag.

FullSizeRenderAlbin

Vi pratar om vilka frågor som är viktigast på jobbet.

”Bort med delade turer, högre jourersättning, 30 semesterdagar som lägst, arbetskläder, heltidsanställning, friskvård på arbetstid, EA-dagar med bibehållna förmåner.”

Diskussionerna är stundtals heta. Arbetsvillkor engagerar och berör och viljan till förbättring är stark, mycket stark.

Vi skriver avtalsförslag så tangentborden glöder.

IMG_1001AOavtalsskriv

IMG_0999Avtalsskriv

Jag träffar Annelie Sundström. Hon är 25 år gammal och har arbetat 9 år inom vården och hemtjänst och har varit medlem i Kommunal i 7 år. Hon blev medlem i Kommunal därför att hon ville vara med och förändra. Annelie tycker Kommunal är bra och vill gå fackliga utbildningar för att lära sig mer om facket.

Hon fick reda på att hon som medlem har möjlighet att skriva avtalsförslag och kvällens träff genom arbetsplatsombudet Anna-Lisa. ”Det är jätteviktigt att påverka våra arbetsvillkor och jag har inte varit så engagerad förrän nu, Jag vände mig till Kommunal då det blev tal om att min arbetsplats skulle privatiseras” säger Annelie.

IMG_1006Annelie

Från februari månad i år har du som medlem i Kommunal möjlighet att skriva avtalsförslag.  Du skriver vad du vill utveckla och förbättra och varför. Det kan gälla bättre arbetstider, föräldralön, ersättning för restid och ersättning för obekväm arbetstid. Du kan skicka in dina avtalsförslag via www.kommunal.se/avtal16

Som medlem i Kommunal är du även med och formar hur Kommunal ska utvecklas i framtiden. Du kan föreslå förändringar genom att skriva motioner om t ex samhällspolitiska frågor du tycker Kommunal ska driva, mål vi ska sträva efter eller förslag till ändringar i våra stadgar. Dessa förslag kan du skriva fram till sista augusti 2015 och dessa kommer at behandlas på Kommunals kongress 2016. Här kan du läsa mer om kongressmotioner: http://www.kommunal.se/Kommunal/Om-Kommunal/forbundet-mots/Kongress-2016/Paverka-ditt-fackforbund-Kommunal—skriv-en-motion-till-2016-ars-kongress/

Så gör som Annelie och många andra medlemmar gjort hittills, var med och påverka  dina arbetsvillkoren och hur du vill att ditt Kommunal ska utvecklas i skrift!