Zara Leghissa

Kommunal Norrbottens ordförande bloggar om möten med människor och det fackliga arbetet. Med medlemmens fokus.

Facket på sommarjobbet

IMG_1070FiS

Under vecka 26 gör LO i Norra Sverige uppsökeri i Norrbotten och Västerbotten bland sommarjobbande ungdomar. Denna årliga turné är otroligt viktig eftersom ungdomarna får information om vilka rättigheter de har och vad som är arbetsgivarnas skyldigheter. Det är deras första kontakt med facket och de får kontaktuppgifter om var de kan vända sig till om de har frågor kring sommarjobbet.

I tisdags gjorde Henrik, Hanna, Emelie, Gabriella och jag arbetsplatsbesök inom Kommunals avtalsområden i Luleå. Jag och Henrik träffade sommarvikarier och feriearbetande ungdomar inom äldreboenden och Hanna, Emelie och Gabriella hälsade på de som arbetar inom park och inom stöd och omsorg. Det var en mycket givande dag och vi fick ta del av ungdomarnas framtidsplaner.

Hanna Ling är ungdomsansvarig för Kommunal Norrbotten. Hon är även med i regionala ungdomskommittén och skolorganisatör i LO-distriktet Norra Sverige samt handledare för LO Ung. Hanna har ett brinnande engagemang och intresse för ungdomsfrågor.

”Jag tycker att det är viktigt att ungdomar får kunskap om facket och vilka rättigheter de har i arbetslivet. De måste få veta sina rättigheter, annars blir de utnyttjade” säger Hanna. Hanna blev intervjuad av P4 Norrbotten, Sveriges Radio: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6195864

Sommarjobbet är ungdomars första kliv ut till arbetslivet. Då är det viktigt att de känner trygghet och kan påverka sin arbetssituation och att de får veta var de kan vända sig till om de har frågor.

LO erbjuder utbildningar till ungdomar där de har möjlighet att fördjupa sig om vad facket är och varför facket är viktigt, man behöver inte vara medlem för att gå ”Om facket”.

Ungdomarna är vår framtid. Vi ska värna om framtiden.