Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Stärk ditt digitala självförsvar

Hur kan vi stärka vårt digitala självförsvar när appar och tjänster är utformade för att vi av bekvämlighet ska använda dem utan att ifrågasätta vad de ser och gör med våra data, till exempel vår sökhistorik eller vilka artiklar vi läser. Det finns flera enkla saker vi kan göra för att skydda våra data och öka vårt digitala självförsvar.

Här kommer tio tips på hur vi kan stärka vår personliga integritet och våra rättigheter i en digital värld. Innehållet är utformat av Christina C. Colclough som är expert på digital teknik ur ett arbetstagarperspektiv och leder The Why Not Lab. Vissa av tipsen är enklare att genomföra än andra, och alla är värda att tänka på.

10 tips för ett stärkt digitalt självförsvar

1. Köp en egen mobiltelefon och stäng av arbetsgivarens efter arbetstid.

Arbetsgivaren äger telefonen och installerar ofta program som skyddar och sparar data som epost, nedladdade och sparade filer. De kan också se vilka andra appar som är installerade, hur du använder telefonen och var du är.

2. Använd endast arbetsmejlen för jobbet.

Arbetsgivaren äger också din jobbmejladress, alla tillhörande mejl och rätten att läsa dem om det finns särskilda skäl. Det här är viktigt i samband med personuppgifter.

3. Begränsa apparnas möjligheter att samla in dina data och ta bort appar som du inte använder.

Numera är det möjligt att kontrollera vilken typ av data som apparna samlar in via sensorer på din telefon eller surfplatta. Här gäller det att du själv godkänner vilka sensorer som ska vara tillgängliga för respektive app.

4. Kom ihåg att du inte måste dela med dig av allt på sociala media.

Sociala media samlar in många olika typer av information om dig och ditt liv som var du bor, arbetar, befinner dig och dina vänner. Den går också att dela inom koncernen. Registrera en särskild epost för sociala media och begränsa företagens information om dig samt risken för intrång.

5. Tänka på att gratis wi-fi i realiteten innebär att du betalar med delning av dina data och kontaktuppgifter.

Även om tjänsten är gratis delar du med dig av din epost eller andra kontaktuppgifter. Det är data som du inte givet vill sprida till operatören.

6. Skapa en Virtual Private Network (VPN) med säker uppkoppling mot internet.

En VPN ger dig en säker kommunikation som hindrar andra från att följa dina aktiviteter i den digitala världen och var du befinner dig i den fysiska världen. Det finns många olika tjänster på marknaden, en del är gratis och att andra går att köpa.

7. Ta dig tid att bocka för att avvisa alla cookies eller bara godkänna de nödvändigaste.

Digitala kakor gör att du slipper logga in på dina favoritsidor, men de samlar också in data om dina andra favoritsidor, vilka artiklar du läser och mycket annat. Därefter delar de data med sina samarbetspartners. Om du inte vill dela data ska du välja alternativet endast nödvändiga kakor.

8. Välj privat inställning eller inkognito när du surfar.

Det här hindrar webbläsaren från att spara din sökhistorik och dina aktiviteter, men din nätleverantör kan fortfarande följa dig, liksom din arbetsgivare om du använder jobbdatorn.

9. Håll koll på uppdateringar av din utrustning.

De som utvecklar systemen gör vad de kan för att skydda dig från hackare med flera. Lägg in en rutin för att kolla och genomföra uppdateringar.

10. Kom ihåg att koppla ner och lägg undan mobilen.

Våga lämna telefonen hemma och stäng av den digitala världen.

Hoppas att de här tipsen kan bidra till en ökad medvetenhet om hur vi kan skydda våra data och navigera säkert i den digitala världen. Som Christina säger ”Online live is forever” och våra digitala fotspår försvinner inte med vinden och vågorna.

Här hittar ni originalartikeln.