Kommunals utredare
Fakta, analyser och kommentarer
Fakta, analyser och kommentarer
Varför har förhandlingarna mellan Kommunal och Almega Vårdföretagarana avbrutits och Kommunal varslat om stridsåtgärder? Den enkla anledningen är att Kommunal vill få igenom samma avtalsförbättringar som vi tidigare kommit överens om med kommuner, regioner och kooperativa företag.
Fortsätt läsaUSKOR IVA Sös, Stockhom
De övriga arbetsgivarna har, visserligen efter hårda förhandlingar, insett att medlemmarna i Kommunal, som varje dag året om gör viktiga insatser inom vård och omsorg (inte minst nu under coronapandemin), är värda mer. Att det är helt nödvändigt att höja statusen på, och attraktionskraften i, omsorgsyrkena har nått de allra flesta. Senast konstaterade Coronakommissionens delrapport om äldreomsorgen att det är personalens kompetens och villkor som avgör kvalitén i verksamheten.
De vinstdrivna företagen, som är medlemmar i Vårdföretagarna, sätter sig dock på tvären och verkar inte göra samma bedömning. Kan det vara så att de helt enkelt inte har råd?
De sex största privata vård och omsorgsföretagen är Praktikertjänst, Capio, Attendo, Ambea, Humana och Team Olivia. Tillsammans står de för cirka 30 procent av den privat drivna vården och omsorgens totala omsättning. Och faktum är att det går bra för dem. Under 2019 gjorde de en vinst efter skatt på cirka 1,2 miljarder kronor. Det går bra även för deras verkställande direktörer. De sex tjänar gemensamt under ett år cirka 42 miljoner kronor! Det motsvarar lönen för 125 heltidsarbetande undersköterskor. Faktum är att de 15 personer som har ledande befattningar i omsorgsföretaget Ambea tillsammans har en lön på 48 miljoner kronor. Det motsvarar personalkostnaderna för hela äldreomsorgen i Arjeplog kommun.
Någon kanske nu tänker att detta bara gäller de stora välfärdsföretagen och att de mindre företagen har det svårare ekonomiskt. Tvärtom, tidigare undersökningar visar att de små bolagen i välfärden är de mest lönsamma.
Det är alltså företrädarna för dessa företag som motsätter sig att yrkesutbildade inom vård och omsorg ska kunna få några hundra kronor extra i månaden, med behållna arbetsvillkor. Det är alltså dessa som är beredda att tvinga Kommunal till strejk för att slippa ge samma som alla andra arbetsgivare i branschen redan gjort.
Kommunals krav handlar om yrkesstatus, om framtida rekryteringsbehov men också om en rättvisa som medlemmarna i Kommunal förtjänar. Det är tydligt att de vinstdrivna företagen har råd, frågan är väl vad de istället vill göra för pengarna?