Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Hur svårt kan det vara? Sluta slå!

Mäns misshandel av kvinnor i nära relationer är ett problem som alltför många, särskilt män, inte tar på särskilt stort allvar. Det är också ett strukturellt problem och faktum – få saker gör mig så förbannad. Hur kan det fortgå? Tusentals kvinnor misshandlas i sina egna hem av en närstående person. Hur fegt är inte det?

Mäns våld mot kvinnor är en viktig fråga för Kommunal och vi har arbetat med den länge. Det finns insatser Kommunal gör och erbjuder som jag är ledsen över att de behövs, men samtidigt stolt över att de finns. I varje avdelning i vårt fackförbund finns det en utbildad handledare som kan informera kring våld i nära relationer och hjälper utsatta vidare till kontakt med närliggande kvinnojourer samt Kris- och traumacentrum, som har legitimerade psykologer och psykoterapeuter med en lång erfarenhet att stödja personer som har drabbats av våld.

Tillsammans med Folksam erbjuder Kommunal möjligheten till tio kostnadsfria stödsamtal vid Kris- och traumacentrum för alla medlemmar. Tveka inte att ringa om du behöver! Faktum är att de i flera fall faktiskt har räddat liv.

Det är ett sätt som vi i facket bidrar i kampen mot mäns våld mot kvinnor. Men lika viktigt är kanske vårt fackliga bidrag – kampen för bra löner och villkor. Rätten att kunna försörja sig själv och stå på egna ben är ju en grundläggande förutsättning för att kunna lämna en destruktiv relation. Samtidigt vet vi att den ekonomiska möjligheten att lämna bara är en av många faktorer som spelar roll för att bryta mönstret.

Upprepade hot och kränkningar kan skapa sår som aldrig läker. Kvinnojourerna, vårdcentralerna, polisen och arbetsgivarna, ja hela samhället, måste få resurser att prioritera kvinnors utsatthet. Det är när vi jobbar tillsammans i hela samhället som vi till sist kan göra upp med de gamla strukturer som fortsätter att göra det möjligt att slå. Som gör det möjligt att tänka att det är något annat att slå den man lever med, kanske säger sig älska, än det är att slå ned någon på stan. Helt absurt!

Samhällets ansvar och fackets ansvar. Men även som vän, granne eller arbetskamrat måste vi också agera varje gång vi misstänker att något inte står rätt till. Det kan vara din eller min insats som gör skillnad. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det är så vi till sist kommer kunna förpassa de strukturer som möjliggör mäns våld mot kvinnor till historieböckerna.

Och det bygger förstås på att alla vi män tar vårt ansvar och beter oss som folk som vi kan åstadkomma förändring.

Det är dags att sluta acceptera våld i nära relationer.

Tobias Baudin
Förbundsordförande
Kommunal