Kommunals utredare
Fakta, analyser och kommentarer
Fakta, analyser och kommentarer
Konsekvensen av den hårda prövningen efter en längre sjukskrivning har resulterat i att många medlemmar i Kommunal kommit att bli utsatta för lidanden i en dubbel bemärkelse- en tom plånbok och en sämre hälsa. Förslagen i utredningen ”En begriplig och trygg sjukförsäkring med plats för rehabilitering” kan därför anses bidra med förbättringar och betyder positiva steg framåt i sjukförsäkringspolitiken.
Fokus i utredningen gäller kring bedömningen av arbetsförmågan hos sjukskrivna efter 180 dagar i rehabiliteringskedjan. Enligt nuvarande regel bedöms försäkrade mot normalt förekommande arbete på hela arbetsmarknaden. Detta innebär att sjukskrivna gör sig tillgängliga på arbetsmarknaden genom att skriva in sig på arbetsförmedlingen och aktivt söka normalt förekommande arbete på hela arbetsmarknaden. Regeln tar inte hänsyn till individuella situationer eller förutsättningar och har tillämpats hårt av Försäkringskassan trots stora brister på transparens och rättssäkerhet.
Figuren visar att andelen sjukskrivna som fått avslag på sin ansökan om fortsatt sjukpenning, när de passerat 179 dagar, har ökat sedan 2014. Detta är en konsekvens av den hårda prövningen och det har resulterat i att många medlemmar i Kommunal i en längre sjukskrivning har blivit utsatta för lidanden i en dubbel bemärkelse- en tom plånbok och en sämre hälsa.
Vad är då ett normalt förekommande arbete för en undersköterska i 61 årsåldern som är sjukskriven för svåra verk i ryggen med sömnbesvär, och som i hela sitt yrkesliv har arbetat i vård och omsorg av människor, där krav på både fysiskt och emotionellt engagemang är en naturlig del? Eller för en bussförare som, efter ett 44 år långt arbetsliv, är långtidssjukskriven för en svår whiplashskada med svår smärta, sömnlösa nätter och tydliga fysiska begränsningar? Hur lång rehabiliteringstid behöver en person som under en lång tid utsatts för mobbning och trakasserier på arbetsplatsen?
Hur lång tid är 180 dagar (sex månader)? Hur väl samarbetar Försäkringskassan med vården och Arbetsförmedlingen? Vad skulle ett samarbete vara värt i en miljö, där det inte ens är möjligt att ta hänsyn till den enskilde försäkrades behov av en längre rehabiliteringstid hos sin arbetsgivare?
Dessa frågor kan ställas utifrån Kommunals egna erfarenheter och de kan även igenkännas i utredningens problematisering och analys, som är grunden till följande förslag:
Kort sammanfattat kan det sägas att utredningens förslag utgår ifrån analys av viktiga brister i sjukförsäkringen, som länge har varit föremål för kritik från försäkrade och debattörer. Förslagen innebär förbättringar i sjukförsäkringen och ett positivt steg framåt. Men sjukförsäkringen kräver en helhetsöversyn med fokus på att återställa medborgarnas tillit till den som system och försvara den.