Kommunals utredare
Fakta, analyser och kommentarer
Fakta, analyser och kommentarer
År 2017 låg personlig assistent på 13:e plats i listan över de vanligaste yrkena. Det finns ungefär lika många personliga assistenter som förskollärare! Det var minst sagt dags för en omfattande analys av yrket och yrkesgruppen.
Fortsätt läsaI onsdags presenterade utredaren Lars Lööw slutbetänkandet av utredningen Översyn av yrket personlig assistent (SOU 2020:1). Kommunal har under arbetets gång deltagit i expertgruppens arbete och lyft medlemmarnas erfarenheter av att arbeta som personlig assistent. Slutbetänkandet är kanske först och främst en utmärkt beskrivning av arbetsmiljön och arbetsuppgifter, och visar bredden i det livsviktiga yrket personlig assistent samt hur arbetet har förändrats sedan assistansreformen infördes 1994. Sedan dess har assistansanvändarna och personliga assistenterna blivit många fler. Över tid har det också blivit fler assistansanvändare med behov som ställer krav på att assistenterna har särskilda kunskaper. Det kan exempelvis handla om kunskaper om sjukvårdsnära uppgifter eller aktiv tillsyn för att förhindra att assistansanvändaren skadar sig själv eller andra.
Viktig kartläggning
Utredningen har kartlagt yrket genom att utföra en omfattande enkät som ungefär 1 000 assistenter har svarat på, träffat experter, brukare, myndigheter och organisationer samt självklart även personliga assistenter. Kartläggningen visar att det finns tre huvudsakliga utmaningar för att säkerställa goda arbetsförhållanden för personliga assistenter. Det handlar om att erbjuda tryggare anställningsvillkor, utveckla arbetsmiljöarbetet och minska osäkerheten om arbetsuppgifter.
Riskerna i arbetsmiljön för personliga assistenter liknar de som finns i omsorgsyrken i stort. Det handlar om tunga lyft och utsatthet för hot och våld. Utredningens kartläggning visar att dessa risker kan gälla särskilt för personliga assistenter. Det beror framför allt på att assistenterna arbetar i brukarens hem och att man ofta arbetar ensam. Problem med bemanning och vikarier medför att assistenterna kan vara särskilt utsatta för långa oplanerade arbetspass. Personliga assistenter kan vara osäkra på vilka arbetsuppgifter de är skyldiga att utföra. Att många assistenter har anställningsvillkor som innebär korta uppsägningstider kan leda till att de inte vågar påtala brister i arbetsmiljön.
Ingen gynnas av osäkra anställningsvillkor
Majoriteten av alla assistenter har en anställning som kan avslutas på 14 dagar om assistansanvändaren inte tycker att assistansen fungerar bra. Utredningen lyfter att de korta uppsägningstider som är kännetecknande för assistansbranschen gör yrket mindre attraktivt. Möjligheten att bli uppsagd med hänvisning till att assistansanvändare inte upplever att samarbetet med en assistent fungerar gör att assistenter upplever att det är känsligt att ifrågasätta sina arbetsvillkor.
Inget enkelt jobb – arbetet kräver ofta särskild kompetens
Att vara personlig assistent är inget enkelt jobb. Framför allt kommunerna efterfrågar hälso- och sjukvårdskompetenser. Personliga assistenter har många arbetsuppgifter som kräver särskild kunskap och kompetens. När det gäller exempelvis vårdrelaterade uppgifter har personliga assistenter ett stort ansvar.
En långsiktigt hållbar finansieringsmodell behövs
Det är bra att utredningen lyfter hur staten har ett övergripande ansvar för personliga assistenters arbetsförhållanden. Staten reglerar utförandet genom lagar och finansierar insatsen tillsammans med kommunerna. Det är arbetsgivarna som bär huvudansvaret för sina anställdas arbetsvillkor och arbetsmiljö. Men staten har, enligt utredningens bedömning, ett ansvar för att agera om det finns systemfel som gör att assistenter har dåliga arbetsförhållanden.
Sedan länge har Kommunal kritiserat regeringen för att inte höja timersättningen för personlig assistans i takt med löner och kostnader på övriga arbetsmarknaden.
Under flera års tid har uppräkningen av den statliga schablonersättningen för personlig assistans understigit kollektivavtalade löneökningar och den allmänna kostnadsutvecklingen i samhället. För att trygga villkor och löneutveckling i takt med andra krävs en långsiktigt hållbar finansieringsmodell för personlig assistans.
Utredningen bedömer att man, för att säkerställa goda arbetsförhållanden för assistenterna, behöver hantera tre utmaningar: tryggare anställningsvillkor, ett utvecklat arbetsmiljöarbete och minskad osäkerhet kring arbetsuppgifter. Det är lätt att instämma i den bilden och hoppas att utredningen får politiskt gehör.
Utredningens förslag
Utredningen föreslår bland annat att det förs in ett krav i Lagen (1993:384) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) att erbjuda assistenter kollektivavtalsliknande villkor för att få anordna personlig assistans. Det skulle göra det mindre intressant för oseriösa aktörer att söka sig till assistansbranschen. Utredningen föreslår också att regeringen ger Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i uppdrag att ta reda på hur tillämpningen av egenvård och vård på delegation ser ut inom personlig assistans samt att lagstiftningen ändras så att assistenternas arbetsgivare ansvarar för sin personals sjuklönekostnader och därmed får starkare ekonomiska incitament att förebygga sjukdom och arbetsskador för sina anställda. Utredningen föreslår också att hushållslagen ses över.
Kommunal kommer självklart svara när utredningen är ute på remiss – har du synpunkter redan nu kan du gärna kontakta mig.