Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Ett (litet) steg i rätt riktning

I samband med sitt sommartal föreslog statsminister Stefan Löfven förändringar i det kommunala utjämningssystemet. Syftet är att minska de ekonomiska klyftorna mellan landets kommuner och regioner. I praktiken innebär det extra resurser till de mer glesbefolkade delarna av landet och mindre resurser till bl.a. Stockholm. En ökad omfördelning är ett steg i rätt riktning men för att stärka välfärden måste det samtidigt kombineras med ett rejält tillskott av resurser.

Det finns en obalans i de ekonomiska förutsättningarna för kommuner och regioner. Det märks inte minst på kommunalskatterna. Kommuner som Österåker, Solna, Danderyd, Täby och Stockholm har samtliga en kommunal skattesats under 18 procent medan Lycksele, Kramfors, Bjurholm, Robertsfors, Storuman, Åsele, Dals-Ed, Ragunda, Strömsund, Nordmaling, Ånge, Härnösand, Orust, Bräcke, Sollefteå, Malå, Norsjö, Vilhelmina, Arjeplog, Pajala, Munkedal, Sorsele, Vindeln, Vännäs och Dorotea har en kommunal skattesats på över 23 procent.

Ursäkta uppradningen av kommuner men de som har grundläggande kunskaper i svensk geografi ser ett mönster. Siffrorna visar tydligt behovet av en ökad utjämning.

Det löser dock inte grundproblemet – att det behövs mer resurser. Arbetsvillkoren för medlemmarna i Kommunal är alldeles för dåliga oavsett om de arbetar i Stockholm, Grums eller Pajala. För att lösa detta behövs bland annat fler kollegor; vilket kräver ökade utbildningsinsatser, heltidsarbete som norm och fler tillsvidareanställningar.

Regeringen har tillsammans med samarbetspartierna annonserat 20 miljarder kronor extra till kommunsektorn under mandatperioden. Det kan låta som mycket pengar men nästan allt kommer på grund av prisökningar att ätas upp av ökade kostnader. Lägg där till en ökning av andelen äldre i befolkningen. Tillskottet på 5 miljarder kronor extra per år är således ingen satsning på välfärden utan i bästa fall ett bevarande av samma nivå.

Det är dock positivt att flera socialdemokratiska statsråd har lyft behovet av mer resurser till välfärden. Såväl civilminister Ardalan Shekarabi, socialminister Lena Hallengren och inte minst finansminister Magdalena Andersson har uttryckt detta. Nu hoppas jag bara att de får med sig Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna på detta i höstens budget. För till syvende och sist handlar det om att hela Sverige ska ha rätt till en god välfärd.