Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Tobias Baudin: ”Ett mer jämställt och demokratiskt samhälle är vår gemensamma uppgift att förverkliga.”

”Kvinnohistoriens plats är överallt. Vi ska genomsyra hela staden.” Så presenteras Stockholms kvinnohistoriska museum som slår upp dörrarna i veckan. Dörrarna till 187 160 000 kvadratmeter kvinnohistoria med fokus på allt från kvinnors möjligheter att försörja sig, makt i arbetslivet och inflytande i politiken – till kvinnors kreativa skapande och delaktighet i kulturlivet.

Fortsätt läsa

Det är med stort intresse jag följer nyheten om museet. Jag upplever nämligen att jämställdhet ofta diskuteras som ett ämne lite för sig. Inget ont om internationella kvinnodagen. Den behövs. Men det räcker inte med en särskild dag som vi ägnar åt vunna segrar, feministiska utmaningar och tänkbara reformer.

Precis som gänget på Stockholms kvinnohistoriska museum är jag övertygad om att kvinnors villkor, historiska såväl som nutida, spelar roll precis överallt och precis hela tiden. På 8 mars och årets alla andra dagar. Ett mer jämställt och demokratiskt samhälle är vår gemensamma uppgift att förverkliga. Och jag tror att du som läser håller med mig: Än är vi inte där.

I vår egen organisation Kommunal jobbar vi hela tiden för ökad representation och jämställdhet. Så har det inte alltid varit. Vi fick vår första kvinnliga ombudsman, Elin Mossberg, på 1960-talet. Vår första kvinnliga ordförande, Lillemor Arvidsson, valdes först 1988. I en organisation som grundades 1910 är det förstås ett misslyckande. Men också en påminnelse om att vi hela tiden måste fortsätta arbetet – inte minst i vår egen organisation.

När Kommunal för en tid sedan meddelade att vi drar in det ekonomiska stödet till Socialdemokraterna var vi tydliga med att vi vill satsa på vår egna facklig-politisk verksamhet. Fler med bakgrund i Kommunal behöver ta klivet in i politiken. Fler undersköterskor, barnskötare, kockar och bussförare som utifrån sina kunskaper och erfarenheter kan driva politiska krav som ökar jämlikheten och jämställdheten i Sverige. Det handlar om representation, om att förändra maktbalansen mellan kvinnor och män och minska klyftorna i samhället.

I veckan har vi varje dag på den här bloggen kunnat ta del av Kommunals utredares kloka tankar om jämställdhet. Hampus Andersson konstaterar att fyra av tio kvinnor men endast en av fyra män i åldrarna 45-66 år har gått ner i arbetstid, sagt upp sig eller gått i pension i förtid på grund av att de ger omsorg till en närstående.

Mari Huupponen slår ett slag för Sveriges största yrkesgrupp: undersköterskorna. Yrket är också ett av de mest kvinnodominerade, hela nio av tio undersköterskor är kvinnor. En undersköterskelegitimation eller en reglering av yrket undersköterska vore ett bevis på värdet av kvinnors arbete.

Lisa Bondesson, samhällspolitisk chef på Kommunal, skriver följande: ”Receptet för ett mer jämställt arbetsliv finns redan idag i Kommunals kokbok. Låt oss nu hoppas att vi har duktiga kockar i våra arbetsgivare och politiker så att vi tillsammans ser till att rusta välfärden inför framtiden och samtidigt råda bot på en stor del av den strukturella ojämställdheten på svensk arbetsmarknad.”

Dessa är bara några av många inlägg som publicerats under veckan som gått, frågor som Kommunal jobbar med. Jag är övertygad om att vi kan lyckas. Om vi ger oss sjutton på att det ska gå. Om vi aldrig slutar ställa krav. Om vi jobbar på – idag på 8 mars och resten av året. Vi är Kommunal. På samma sätt som Stockholms kvinnohistoriska museum vill finnas överallt i hela Stockholm är vårt mål solklart: Kommunals arbete för ökad jämställdhet ska genomsyra hela samhället.