Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Fler behöver få chansen att testa och ställa frågor om hjälpmedel!

I förra veckan var jag i Karlstad. Där fick jag möjlighet att testa olika hjälpmedel och smarta saker på Karlstads kommuns Resurscentrum och att träffa medarbetare på Oskarslunds Vårdboende där teknik är en naturlig del i arbetet.

Fortsätt läsa

På Resurscentrum fick jag äntligen träffa en person som var lika förtjust i bekväma japanska toaletter som jag själv. Vi ansåg båda att det är en fantastisk uppfinning som används alldeles för lite i Sverige. Dessutom är den universell och fungerar lika bra för alla oavsett ålder och funktionsförmåga. Ur ergonomiskt och integritetsfrämjande perspektiv är den ett outnyttjat hjälpmedel.

En bekväm japansk toalett visad av Anna-Karin Skoglund.

På Resurscentrum får besökarna möjlighet att känna, testa och ställa frågor om olika typer av hjälpmedel. I visningslokalen hittar man både smarta saker som går att köpa i detaljhandeln och avancerad teknisk utrustning som kräver biståndsbeslut eller bostadsanpassning. Besökarna har också möjlighet att testa den smarta duschkabinen Poseidon som just nu testas på fem platser i landet.

Många hjälpmedel bidrar till att öka individens självständighet samtidigt som de förbättrar arbetsmiljön för medarbetarna. Ett exempel är en så kallad segelduk för av- och påtagning av stödstrumpor. Ett annat är att biståndstagaren kan välja mellan en bekväm toalettsits med tvätt- och torkfunktion eller en hemtjänstinsats vid toalettbesök. Biståndstagaren kan också välja mellan att få använda mathjälpmedlet Bestic eller hemtjänstinsats vid måltider.

En arbetsplats som har tillgång till många hjälpmedel och nya tekniska lösningar är Oskarslunds Vårdboende som stod klart 2016. Givetvis fanns det barnsjukdomar med larm som inte fungerade och det tog tid att trimma in tekniken. På frågan om det var något tekniskt som inte fungerade blev svaret att det fortfarande finns dörrar som står och slår, tjuter och inte går igen. Fem minuter senare träffade vi på en.

En innergård på Oskarslunds Vårdboende.

Nya tekniska lösningar och smarta hjälpmedel skapar goda förutsättningar för utveckling av befintliga arbetsmetoder, dokumentation och en bättre arbetsmiljö. Här finns det både rörelse- och trygghetslarm, nyckelfrialås och inbyggda taklyftar i varje rum. Sängarna är höj- och sänkbara liksom toastolar och handfat samt badkar. Självklart finns det arbetskläder, vilket tyvärr inte är givet på alla arbetsplatser.

Förråd med arbetskläder.

Riskbedömningar i kombination med särskilt utsedda förflyttningsinstruktörer och kontinuerlig vidareutbildning av alla medarbetare ska säkerställa att hjälpmedlen används på rätt sätt där målet är trygg arbetsmiljö och omsorg. Det är ett pågående arbete där kunskapen från Resurscentrum kan vara en given del i verksamhetsutvecklingen.

En ögondropphållare.

Möjligheten att få se, testa och ställa frågor om smarta hjälpmedel och produkter är något som fler kommuner borde satsa på. Personligen plockar jag med mig den praktiska segelduken och en liten ögondropphållare. De är två smarta saker som både underlättar för mig i min vardag och för många medarbetare inom hälso- och sjukvård, äldre- och funktionshinderomsorg.