Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

The Harms of Hate Speach

De hot som medlemmarna i Kommunal utsätts för skadar inte bara deras arbetsmiljö utan även upprätthållandet av centrala samhällsfunktioner.


Idag höll Wayne Sumner, professor vid universitetet i Toronto, ett intressant seminarium om näthat på Institutet för Framtidsstudier.

Näthat associeras lätt med extrema grupper, men hatet växer och blir alltmer problematiskt. Makt och ojämlikhet manifesteras såväl online som offline.

Medlemmarna i Kommunal utsätts för hot och våld i sin yrkesutövning. Tobias Baudin lyfte nyligen om hur var fjärde undersköterska inom äldreomsorgen av hot och våld på sin arbetsplats, varje vecka. I vintras publicerade vi en rapport om brandmän där vi visade hur brandmän utsätts för hot, både på sin post men också när passet slutat, via internet och andra kanaler.

Näthat är ett arbetsmiljöproblem. Forskning visar hur hot och hat skadar och ger posttraumatisk stress som kan bli långvarig. När Kommunalare hotas i tjänst är det också en attack mot vårt samhällssystem och vår demokrati.

Hat och hot är en facklig fråga, men det är också samhällsproblem som behöver mötas med politiska verktyg. Samtidigt kan man med oro se hur vissa totalitära stater använder näthat som en ursäkt för att ingripa i yttrandefriheten. Att bevaka dessa friheter samtidigt är svårt.
Men att något är svårt får aldrig betyda att det är omöjligt, särskilt inte i politiken.