Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Tyskland gick till val

Tyska folket har lagt sin röst och Angela Merkel står som segrare trots att hennes parti går bakåt. Nu väntar regeringsförhandlingar. Men förlorande Martin Schulz meddelande redan på valnatten att han går i opposition, så få alternativ återstår för Merkels regeringskoalition.

För åtta år sedan bodde jag i Berlin och deltog i de tyska Socialdemokraterna (SPD:s) valrörelse, en valrörelse som slutade med nederlag för Socialdemokraterna och en högerregering. Två mandatperioder senaste är det dags igen. Denna gång var ingångsvärden lite liknande som 2009. Socialdemokraterna har suttit i ”stor koalition” med Kristdemokratiska partiet CDU; den typen av koalitioner som tenderar att äta upp den mindre partnern. Inga opinionsmätningar hade heller pekat på ett vidare bra resultat för SPD, och valrörelsen kan beskrivas som avslagen.

Den bittraste eftersmaken efter valet är framgångarna för det tyska populistiska partiet AfD. Partiet har ofta jämförts med SD, men båda avviker och liknar sitt svenska systerparti. AfD är utpräglat liberalt i sin socialpolitik, och har främlingsfientliga tongångar som framstår som frånstötande även i den europeiska debatt som börjar vänja sig. Ett parti med kopplingar till nynazism väcker också, naturligtvis, starka känslor i Tyskland.

De tyska fackförbunden är formellt opolitiska, med DGB (ungefär tysk motsvarighet till LO) har tagit tydlig ståndpunkt mot AfD med hänvisning till stadgar om att de ska stödja demokratiska rörelser. I övrigt stöder de formellt inte SPD men de har ett program som ligger nära Socialdemokraterna; viktiga frågor är gratis utbildning, offentliga investeringar och pensioner. Specifikt har fackförbunden drivit att den statliga pensionen, dvs ungefär garantipensionen, ska höjas; en viktig fråga inte minst för kvinnliga pensionärer.

(klicka för att förstora bilden)

Valutgången kan också ses i ljuset av en graf som publicerades i Berliner Morgenpost på valdagen. De senaste tre valen har arbetsmarknadsfrågan varit högst upp på väljarnas agenda, men nu är skillnaden dramatisk. Väljarnas viktigaste fråga är migration, följd av social ojämlikhet, därpå pensioner och utbildning och först på femte plats arbetsmarknad. Förändringarna i opinionen avspeglar reella prioriteringsförändringar i ett Tyskland som är splittrat kring globalisering och kring effekterna av eurokrisen.

På valnatten kom SPD:s ledare Martin Schulz med två viktiga besked: han sitter kvar och SPD kommer inte att ingå regeringskoalition med Kristdemokraterna denna mandatperiod . Det lämnar Merkel med liberala FDP och die Grüne som tänkbara regeringspartners.

Utan tvekan ett beslut som kommer att stärka det tyska socialdemokratiska partiet, men oro kvarstår vilken politik som kommer att presenteras från en sådan regering. Den populära socialdemokratiska arbetsmarknadsministern Andrea Nahles har lagt många förslag för att stärka tysk arbetsmarknad som tagits emot väl från de tyska fackförbunden. Nu väntar sannolikt en mycket annorlunda politik.