Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Föräldraförsäkringen – en viktig facklig fråga

Det ojämställda uttaget av föräldrapenning slår hårdast mot arbetarkollektivet. En individualiserad föräldraförsäkring krävs för att göra tillsvidareanställning på heltid till norm.

I tisdags var det föräldraförsäkringens dag – en försäkring som i år fyller 43 år och genomgår en välbehövlig medelålderskris. En utredning med uppdrag att modernisera föräldraförsäkringen i syfte att uppnå ett jämställt uttag är tillsatt och förväntas presentera sitt förslag i höst.

Rikssnittet är att kvinnor tar ut 75 procent av föräldrapenningdagarna och män 25 procent. Den som är hemma med barnet det första levnadsåret är i 8 av 10 fall en kvinna och uttaget av föräldraledighet präglar ansvarstagandet för barnet under hela dess uppväxt. Den som var föräldraledig mest tenderar att VAB:a mest och ta ut mer obetald ledighet, vilket påverkar både livsinkomst och hälsa.

Det betyder att medeluttaget av föräldrapenningdagar totalt sett inte ger hela bilden av växelverkan mellan ojämställdheten i familjeliv och arbetsliv. Särskilt inte för arbetarkollektivet.

Arbetaryrken är i regel mycket mer könssegregerade än tjänstemannayrken. Könsstereotypa förväntningar är starkare på mansdominerade och kvinnodominerade arbetsplatser. Deltidsnormen och platt löneutveckling i offentlig sektor har till stor del sin grund i så kallad statistisk diskriminering av kvinnor, det vill säga förväntan att kvinnor ska frånvara länge i samband med familjebildning.

Män som däremot avviker från normen blir hårdare bestraffade av arbetsgivaren i termer av löneutveckling och befodringsmöjligheter, så kallad individuell diskriminering, eftersom förväntan är att mannen ska arbeta heltid och inte frånvara nämnvärt i samband med familjebildning. De faller från högre höjd än kvinnorna, som redan från början haft sämre arbetsvillkor.

Sett till statistiken över uttaget av föräldraledighet finns det från arbetsgivarens synvinkel en rationalitet i båda diskrimineringsgrunderna. Ur facklig synvinkel är det givetvis oacceptabelt.

Försäkringskassan har visat att sannolikheten för ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten ökar om pappan arbetar i offentlig sektor (där normen är att vara hemma med sitt barn) och mamman arbetar i privat sektor (där normen är att fortsätta arbeta heltid) eller om båda arbetar i offentlig sektor. Jämställdheten och klimatet på arbetsplatsen spelar alltså roll.

Det här gör föräldraförsäkringen till en viktig facklig fråga på två plan:

  • I det praktiska fackliga arbetet. Ingen ska diskrimineras eller särbehandlas på grund av att den är föräldraledig med sitt barn. Alla arbetsplatser borde också ha en jämställdhetsplan där det ingår att uppmuntra till ett jämställt uttag av föräldraledigheten. Det ska vara en prioriterad HR-fråga.

 

  • I det facklig-politiska arbetet. Den statistiska diskrimineringen av kvinnor kan bara brytas genom strukturella åtgärder. Därför kräver Kommunal en individualisering av föräldraförsäkringen, så att kvinnor slutar uppfattas som en ”riskgrupp” på arbetsmarknaden. Det är en oersättlig del i arbetet för heltid som norm.