Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Sluta vara politiskt korrekta

Det är ju inte särskilt politiskt korrekt, säger en kollega om en annan persons sätt att uttrycka sig. Sammanhanget var en fikarast och kommentaren gällde att en person använt n-ordet på ett möte.

Att använda n-ordet är inte korrekt. Det är oanständigt och det är respektlöst. Både utifrån min och min kollegas ståndpunkt. Ändå så väljer hon att uttrycka sin kritik genom att säga att det inte var politiskt korrekt.

Varför adderas ständigt detta ord “politiskt”?

Ordet “politiskt” förstärker ett vi- och dom-perspektiv. Det underblåser uppfattningen om att det finns indelning i en “politisk” korrekthet som någon form av samhällselit står för och så en annan, mer verklig?, korrekthet, som är någon/några andra står för – oklart vilka.

Att använda n-ordet är inte korrekt. Det är kränkande. Punkt.

Jag är inte den första som formulerar det här. Det är säkert många med mig som tänkt på det innan. Bra. För vi ska inte oreflekterat förstärka en bild av ett vi och ett dom som behöver bekämpas. Det finns tillräckligt många krafter i samhället som försöker göra just det.

Det finns bara ett vi.

Och det finns saker, ord, tillstånd och beteenden som är korrekta – och som inte är det. Vi kan och ska ha olika åsikter av hur vi ska vara mot varandra, men det finns inte olika sorters korrekthet.