Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Det är hög tid för 40-talisterna att leva upp till sin generationsidentiet som ”kravställare”

Det sägs ibland att den generation som nu får äldreomsorg är så tacksamma. Nästan för tacksamma. Deras tacksamhet tangerar till och med en förklaring till kvalitetsbrister i äldreomsorgen. Att de som får äldreomsorg idag helt enkelt är för dåliga på att ställa krav.

Fortsätt läsa

Men det kommer att bli annorlunda när 40-talisterna börjar få äldreomsorg. Detta är inte sällan sagt av en 40-talist själv. För de är generationen ”kravställare”. Som nått framgång. Som gjort bostadsklipp. Haft konjunkturen med sig. Växt och åldrats i takt med välfärdsstaten.

40-talisterna har gynnats av skattesänkningar som jobbskatteavdrag, RUT, ROT, slopad arvsskatt och generösa ränteavdrag på bostadslån. Skattesänkningar som skapat hål i budgeten för välfärden, och som nu går ut över kvaliteten i äldreomsorgen.

Som 80-talist är jag oroad. Vad kommer att finnas kvar för mig och mina generationssystrar när vi blir gamla?

Risken med generation ”kravställare” är nämligen att de som har fått en egen god ekonomi – delvis på bekostnad av den gemensamma ekonomin – kan använda överskottet från sitt bostadsklipp till att helt eller delvis finansiera sin egen äldreomsorg. Det vore att urholka finansieringen. Och vad händer då med oss som inte har råd?

Det är inte av illvilja. Det är för att det finns en uppfattning om att det ”inte kommer finnas någon äldreomsorg när jag blir gammal”. Därför söker individen en lösning på egen hand. Utan inblandning av staten, kommunen, det gemensamma. Kanske genom att starta ett äldrekollektiv tillsammans med välbärgade väninnor och anställa egen personal. Kanske utifrån idén om att jag som ändå har pengar – varför ska jag belasta den skattefinansierade äldreomsorgen?

Ingenting vore mer förödande för välfärden än just det: Att resursstarka grupper söker egenfinansierade alternativ utanför den gemensamt finansierade äldreomsorgen.

Så snälla 40-talister. Här kommer en vädjan från en 80-talist. Samla era bostadsklippskamrater, företagsfränder och golfbanebekanta. Vänta inte tills det är dags för er att få äldreomsorg, ställ kraven redan nu. Och överge inte den av skattemedel finansierade äldreomsorgen. Era vassa armbågar behövs för att vässa kvaliteten. Lev upp till namnet ”kravställare” och se till att bråka ohemult mycket för en bättre äldreomsorg.

För nästa generation. Min generation, 80-talisterna, måste också få tillgång till en gemensamt finansierad äldreomsorg. Av god kvalitet. Vi som gick i skolan under 90-talskrisen, försökta skaffa bostad när hyresrätter således ut på löpande band och skrev jobbansökan på jobbansökan i takt med att ungdomsarbetslösheten tickade uppåt.

Och 40-talister – vänta inte med att ställa krav. Ingen vet hur det är att vara skör och beroende av hjälp innan en är där. Då kanske det inte är så lätt att ställa krav. Och om äldre och sköra ställer krav – lyssnar vi? Lyssnar du?