Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Har du pensionsfobi?

Då är du inte ensam. Det är vanligt att vilja stoppa huvudet i sanden när det gäller ens pension. En av fem svenskar öppnar inte det orange kuvertet och hälften av svenskarna tycker att pensionen är svår och trist, visar en Sifo-undersökning från tidigare i år.

Orange kuvertet

Jag tror att den här inställningen till pensionen beror på flera saker. För det första tror jag många upplever att pensionens olika delar är svåra att överblicka. För det andra kan det med dagens pensionssystem kännas rätt hopplöst redan från början. Man känner på sig att det kommer bli skralt som gammal – och detta oavsett hur mycket man arbetar. Då är det inte heller roligt att öppna det orange kuvertet.

För dig som är ung känns pensionen med rätta ofta långt borta. Du har andra saker som behöver lösas först, som att försöka få ett fast jobb och någonstans att bo, kanske bilda familj och få vardagen att gå runt. Rent ekonomiskt är det ofta svårt att lägga undan pengar till pensionen då man inte sällan har osäkra inkomster och höga kostnader för boende och familj. Det är inte heller alltid man har möjlighet att få ett jobb med kollektivavtal och därmed tjänstepension. När man är ung och oetablerad tvingas man ofta ta de jobb som erbjuds.

För dig som börjar närma sig pensionering kan det istället kännas försent att göra någonting åt ekonomin. Du har största delen av arbetslivet bakom dig och att försöka rädda situationen nu är svårt om du inte har möjlighet att jobba lite längre. Det är inte heller säkert att det spelar någon roll för pensionsinkomsten om du jobbar längre, för dig som har haft låga inkomster tidigare under livet innebär några extra arbetsår inte alltid att pensionen blir högre.

Det är till och med så att det inte alltid räcker med att du jobbat hela livet för att få en pension som är fullt baserad på dina tidigare inkomster. Enligt pensionsmyndighetens rapport Från fattigvård till ekonomisk trygghet vid ålderdom så krävs det 41 år med medelinkomst* för att få full inkomstgrundad allmän pension och hamna över gränsen för garantipension (36 år för män och 48 år för kvinnor). För många som arbetar inom Kommunals avtalsområde ligger de faktiska lönerna under medelinkomsten, så ibland räcker inte ens ett helt arbetsliv för att hamna ovanför gränsen för garantipension (det vill säga när grundskyddet aktiveras och staten skjuter till pengar till den med låg inkomst- och premiepension).

Idag har sju av tio kvinnliga pensionärer som jobbat inom Kommunals yrkesområden helt eller delvis garantipension. I framtiden är risken stor att det blir ännu fler, eftersom det kommer krävas ännu fler år med medelinkomst för att undvika garantipension när medellivslängden ökar.

Något är fel när ett helt arbetsliv kan leda till att man blir fattigpensionär. För att fler ska kunna få en vettig pension i framtiden (över 70 procent av slutlönen) och det ska ha lönat sig att arbetat, behöver finansieringen av den allmänna pensionen stärkas. Som ett (orange) brev på posten kommer då också pensionsfobin att minska i framtiden.

Om du själv vill veta vad du väntas få i pension kan du gå in på minpension.se

*Genomsnittsinkomst för män 29 100, genomsnittsinkomst för kvinnor, 21 790 år 2014