Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Döden är livets grand finale och äldreomsorgen dess kuliss

Döden kommer alltid olägligt, men egentligen aldrig oväntat. Ty den drabbar oss alla. Det är egentligen det enda som vi kan vara riktigt säkra på. Men innan döden hinner många av oss leva ett långt liv. Ett allt längre liv, om man bor i Sverige jämför med många länder.

Den fiffiga samhällskonstruktion som vi använder oss av adderar år av liv. År av upplevelser, besvikelser, motgångar och framgångar. År av kärlek och närhet till de personer vi tycker om. In i det sista har vi, om vi har tur, möjlighet att uppleva allt det – livet i all sin prakt.

Men för det behöver vi också stöd. En rullator när vi inte orkar gå så långt. En rullstol när benen inte längre bär. En tröstande hand på en axel när vi känner oss ensamma. Livets stödhjul som stöttar upp och ger stadga.

I Sverige, till skillnad från i andra länder, är inte den typen av stöd förunnat de med mycket pengar. Eller dem med stor familj. Det är staten som genom välfärdssystemet säkerställer att vi alla kan lita på att få en rullator, en rullstol eller för den del en varm hand på en axel. Om vi behöver det, när vi behöver det.

Ty hur äldreomsorgen fungerar avgör inte bara för hur de allra flesta av oss kommer att leva vår sista tid  utan också under vilka förhållande vi kommer att dö. Hur vi vill ha det då är dags att prata om nu. Till det samtalet hoppas vi kunna bidra med rapporten ”Skäligt är inte gott nog – en rapport om äldres boende” som kommer presenteras under Almedalsveckan i Visby.

Rapporten handlar om den fantastiska infrastruktur för vård och omsorg som Sverige byggt upp. Men liksom med all infrastruktur kräver även äldreomsorgen renovering, modernisering och uppdatering. Och är hög tid att uppgradera äldreomsorgen till version 2.0. Det för att inte tilliten till äldreomsorgen – och därmed hela infrastrukturen – ska rämna. Det är inte för sent, men det är bråttom.

Följ bloggarna med problembeskrivning och lösningsförslag som kommer presenteras löpande innan Almedalen under hashtaggen #skäligtärintegottnog